– Taiwan har all grunn til å være bekymret

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. november 2022 | 04:27

Nupi-forsker Line Marie Breistrand, mener Taiwan har all grunn til å være bekymret.

Med Xi Jinpings forlengede periode som partileder, mener flere eksperter spørsmålet ikke lenger er om Kina vil invadere Taiwan, men når.

I slutten av oktober ble Kinas president Xi Jinping gjenvalgt som generalsekretær for Det kinesiske kommunistpartiet, og dermed har han sikret seg en tredje femårsperiode ved makten.

Med Jinpings fornyede ledelse, vedtok også partikongressen enstemmig at Taiwan aldri kan bli uavhengig.

– Det som har endret seg er tidshorisonten. Etter hvert som Kina har posisjonert seg både økonomisk, militært, og ikke minst teknologisk, har de blitt mer tydelige på tidshorisonten. De uttrykker at de skal være klare til en slik militær operasjon innen 2027. Den økte spenningen mellom Kina og USA de siste fem årene kan også ha bidratt til dette, sier Nupi-forsker Line Marie Breistrand til ABC Nyheter.

– Jeg ville derfor ikke lest partikongressen som et signal på noen endring i holdning til dette spørsmålet, men snarere som et signal på at de anser seg selv som materielt og strategisk klare for å forsvare det de anser som sine suveren rettigheter vis-a-vis USA, sier Breistrand.

Les også: Amerikansk militærtopp advarer: – Skipet synker

Jinping utelukker ikke bruken av makt for å innlemme Taiwan under Beijings kontroll, dersom det blir nødvendig.

– Taiwan har all grunn til å være bekymret. Det er mange grunner til dette. Helt kort kan man se at Taiwan i økende grad blir brukt som en instrumentell brikke i et stormaktsspill, sier Breistrand.

Hun mener Kina har vært krystallklare hele veien, Taiwan ansees som en del av Beijings territorium.

General Keane: – Vi kan tape en krig med Kina

mest lest