Trettebergstuen indikerer at Støre snakket usant

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 7. november 2023 | 12:32

Tidligere kultur og likestillingsminister Anette Trettebergstuen møtte idag i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Der kom hun med utsagn som tolkes som utilslørte pek mot at statsminister Jonas Gahr Støre har snakket usant i sine påstander om at Trettebergstuen ble «advart» fra SMK før hun gjorde utnevnelser og foreslo kandidater.

– Jeg ønsker å være tydelig på at jeg ikke har utnevnt mine venner etter advarsler. At jeg ikke med viten og vilje har brutt regler eller trosset mitt eget embetsverk, slik det etterlatte inntrykket uomtvistelig er hos mange, sa hun i innledningen.

– Dette sier jeg ikke for å bortforklare, det er mitt ansvar at feil har blitt begått. Men jeg er opptatt av at fakta kommer frem og at inntrykket som her er skapt er feil, legger hun til.

Saksordfører Grunde Almeland (V) fulgte opp i spørsmålsrunden.

– Statsministeren sa på pressekonferanse tidligere i sommer at du hadde fått advarsler. Kan du oppklare om du har fått advarsler eller ikke?

– Jeg har gjennom sommeren blitt møtt med at det har dannet seg et inntrykk av at jeg har fått advarsler og advarsel på en slik på måte at det da må bety at jeg har blitt informert på en slik måte at her er det en praksis du bryter, her er det noe du ikke kan gjøre, men at jeg har valgt å gjøre det likevel, altså trosset mitt eget embetsverk. For meg så har det vært viktig å ikke svare ut disse tingene i mediene, men svare det ut i kontrollkomiteen først. Derfor så har jeg heller ikke tatt til motmæle mot det. Men det er viktig for meg å si at jeg overhodet ikke med vitende og vilje har trosset noe regelverk og jeg har heller ikke blitt advart mot noe praksis. Jeg tror at, som vi redegjør for i tidslinjen som er lagt ut på regjeringen.no så forekom det en samtale mellom departementsråden og meg på et tidspunkt, sa hun men var kategorisk på at den samtalen ikke kunne tolkes som noen advarsel.

– Mener du da at det statsministeren har gjentatt i ettertid er feil? spurte Grunde Almeland.

– Jeg har ikke blitt advart. Jeg kan ikke si hva statsministeren legger i de ordene, men jeg er opptatt av det etterlatte inntrykket som er der ute etter de ordene fremstiller det som noe annet enn det det egentlig var og at det har vært med på å gjøre saken min mer belastende.

NRK har fulgt opp etter at høringen med Trettebergstuen er over.

– Det Støre sa om at du var advart på forhånd. Var det direkte feil? spør NRK

– Ja, slik det ordet er brukt og slik inntrykket er blitt gitt, så er det feil. Jeg har ikke blitt advart mot å gjøre noe som jeg har gjort, sier Trettebergstuen til NRK.

Lan Marie Berg (MDG) fulgte opp under høringen:

– Støre hevder at du ble advart flere ganger. Hvorfor tror du han sier det motsatte av det du gjør?

– Det må statsminister Støre svare på selv, sier Trettebergstuen.

Trettebergstuen måtte avtre som statsrår tidligere i sommer etter at det ble kjent at hun har utnevnt og foreslått personer hun er inhabil overfor til styrer og utvalg.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

mest lest