Fjerde republikanske presidentdebatt: Christie sammenlignet Trump med «Voldemort»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. desember 2023 | 06:31

Natt til torsdag avholdes den fjerde TV-sendte debatten mellom kandidatene som kjempe mot tidligere president Donald Trump om å vinne den republikanske nominasjonen.

Det er fire kandidater som stiller til debatten som er i Tuscaloosa i Alabama: Nikki Haley, Ron DeSantis, Chris Christie og Vivek Ramaswamy.

Lederposisjonen blant republikanerne tilhører Trump, som nok en gang valgte å hoppe over debatten.

Tidligere FN-ambassadør Nikki Haley som har opparbeidet seg momentumet de siste ukene, ble gjentatte ganger mål for angrep under debatten av rivalene, Florida-guvernør Ron DeSantis og entreprenør Vivek Ramaswamy, skriver Reuters.

I åpningsscenene av debatten anklaget DeSantis Haley for manglende støtte til et forbud mot kjønnsbekreftende medisinsk behandling for transkjønnede ungdommer, en påstand hun benektet. Ramaswamy rettet også kritikk mot Haley for hennes støtte fra Wall Street-givere og hennes tidligere rolle i styret for Boeing.

– Det legger opp til det faktum at du er korrupt, sa han.

Det ble et tema Ramaswamy holdt seg til i løpet av kvelden, selv på et tidspunkt holdt han opp et håndlaget skilt med teksten «Nikki = Korrupt».

Haley forsvarte arbeidet sitt for Boeing.

– Når det gjelder disse giverne som støtter meg, er de bare sjalu. De skulle ønske at de støttet dem, sa Haley og publikum brølte av latter.

Etter at DeSantis og Ramaswamy fortsatte i samme sporet, smilte hun og sa: «Jeg elsker all oppmerksomheten, takk for det.»

DeSantis’ kritikk tyder klart på at han ser på Haley som en potensiell trussel mot sitt mål om å være den siste kandidaten som står sammen med Trump når de republikanske nominasjonskonkurransene starter neste måned. Haley er for øyeblikket foran DeSantis i Iowa og New Hampshire, de to første statene som avgir stemmer i primærvalget.

I løpet av hele kvelden forsøkte DeSantis å plassere Haley som en representant for den etablerte fløyen i det republikanske partiet, en fløy som har mistet innflytelse i Trump-æraen.

Haley ble til tider frustrert over angrepene.

– Ron har fortsatt å lyve fordi han taper, sa hun.

Tidligere New Jersey-guvernør Chris Christie langer ut mot Trump

Christie, som ikke har noen sjanse til å vinne den republikanske nominasjonen, refset sine meddebattanter for å være for sjenerte til å kritisere Trump.

I en Harry Potter-referanse sammenlignet Christie Trump med den onde trollmannen Voldemort, og sa at hans rivaler på scenen var for redde til å si Trumps navn høyt og lage en robust sak mot hans gjenvalg.

Christie kalte Trump en diktator og en bølle.

– Jeg er med i løpet fordi sannheten må snakkes. Han er uegnet, sa han.

DeSantis’ kritikk mot den tidligere presidenten var noe dempet. Han sa at Trump ville være for gammel til å tjene en annen periode – han ville være 78 år på innvielsesdagen i 2025 – men brukte deretter mye av tiden på å forsvare Trump mot advarsler fra Biden og andre om at Trump ville bli en diktator hvis han ble gjenvalgt.

– Det er ikke slik han styrte, sa DeSantis.

Christie anklaget DeSantis flere ganger å unngå spørsmålet om Trump var skikket til å styre, og sa:

– Du er redd eller lytter ikke. Du er redd for å fornærme Donald Trump.

Se hele debatten på Rumble.

mest lest