Den russiske eliten dør i hopetall: – Mystisk

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 8. januar 2023 | 13:58

En rekke russiske oligarker og næringslivstopper har den siste tiden mistet livet. Ingen har det definitive svaret på hvorfor.

– Et og annet dødsfall i dette samfunnssjiktet er kanskje ikke så rart, men når det blir mange begynner det å lukte litt svidd. Det er mystisk. De er milliardærer og har livvakter og andre som passer på dem, sier OsloMet-forsker og Russland-ekspert Jørn Holm-Hansen til Dagbladet.

Mer enn 20 russiske oligarker har mistet livet i 2022 alene.

– At de skal dø plutselig, som mange av dem har gjort, er litt rart, sier Holm-Hansen.

Dette er dog ikke et nytt fenomen. Hele 38 russiske forretningsmenn og oligarker tilknyttet Kreml skal ha dødd under mystiske eller mistenkelige omstendigheter i tidsrommet mellom 2014 og 2017 alene, viser en undersøkelse fra USA Today.

I følge Holm-Hansen skal politiet i flere av tilfellene ha konkludert med selvmord, uten det han mener er en grundig nok etterforskning.

Les også: Russiske militærbloggere vil ha en tøffere Putin

Sist ut i rekken var milliardæren Pavel Antov, som ble funnet død i India 24. desember i fjor. Det er hevdet av politiet at han tok sitt eget liv, men obduksjonsrapporten er ikke ennå publisert. Han skal angivelig ha falt eller hoppet fra et vindu.

Antov, som har tjent sin formue på produksjon og salg av pølser, skal ha vært den rikeste russiske politikeren valgt til sitt embete. Han var en lokalpolitiker, og hadde en formue på 1,5 milliarder kroner i følge Forbes.

Antov representerte det Putin-positive partiet Forent Russland, men har uttalt kritikk til krigen i Ukraina:

I juni skal han ha skrevet i Whatsapp at «Det er vanskelig å kalle dette for noe annet enn terror.»

Kort tid etter hendelsen skal innlegget ha vært slettet, han skal ha trukket tilbake påstanden, sagt seg uenig i budskapet, gitt sin støtte til krigen og uttalt seg som russisk patriot, skriver BBC.

Men ikke bare Pavel Antov fra Forent Russland har gått bort.

På samme hotell, bare dager i forveien, ble Vladimir Bidenov funnet død. Han var blant reisefølget til Pavel Antov. I følge Expressen skal dødsårsaken være hjerteinfarkt eller slag. Indisk politi, som undersøker saken, mener grunnen kan være høyt inntak av alkohol.

Les også: Zelenskyj om våpenhvile: Krigen slutter ikke før russiske soldater drar – eller blir kastet ut

I følge Dagbladet er det ikke bare kritikere av kriger i Ukraina som har gått bort, men flere av de døde har vært tett knyttet til Putin, og noen har også jobbet i Kreml.

Likevel spekuleres det sterkt i at dødsfallene er de facto drapsordre fra høyeste hold. Blant dem er den uttalte Putin-kritikeren og innflytelsesrike Russland-investoren Bill Browder. I følge han kan Kreml kan vært involvert i flere av dødsfallene.

– Når folk i samme industri dør på den måten, ser det for meg ut som det jeg vil kalle en drapsepidemi, sier Browder til australske ABC News.

SETTER DU PRIS PÅ DENNE ARTIKKELEN? INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 ELLER BANK 1506.80.92768

Wagner-sjefen vil ha Bakhmut for sine «underjordiske byer»

 

 

mest lest