Wagner-sjefen vil ha Bakhmut for sine «underjordiske byer»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. januar 2023 | 06:34

Grunnleggeren av Wagner-gruppen, forteller hvorfor han mener det er viktig for Russland å ta kontrollen over den ukrainske byen Bakhmut. 

Jevgenij Prigotsjin, leder av leiesoldat-selskapet Wagner-gruppen, sa lørdag at hans styrker og den russiske hæren bør erobre Bakhmut i Øst-Ukraina, fordi den har «underjordiske byer» som kan holde tropper og stridsvogner, melder Reuters.

I fem måneder har Vladimir Putins styrker forsøkt å få kontroll over Bakhmut.

Vestlige militæranalytikere sier at Ukraina har bygd opp sterke forsvarslinjer nær byen.

Prigotsjin forklarer nå hvorfor han mener en seier er viktig.

– Toppen av kransekaka er gruvesystemet i Soledar og Bakhmut, som faktisk er et nettverk av underjordiske byer. Ikke bare er det plass til mange folk 80 til 100 meter under bakken, men også stridsvogner og andre krigskjøretøy kan bevege seg rundt, skriver Prigotsjin i sin Telegram-kanal lørdag.

Prigotsjin forteller hvordan store mengder våpen er blitt oppbevart i gruvene helt siden første verdenskrig.

Gruvesystemet har 160 kilometer med tunneler og et gigantisk rom under bakken, som før krigen blant annet har vært brukt til fotballkamper og  konserter.

Les også: Wagner-gruppens leder erkjenner store problemer

Det pågikk lørdag harde kamper i Bakhmut, ifølge Reuters. Dette til tross for at Putin beordret en våpenhvile for å markere den russisk-ortodokse juleferingen.

Artikkelen fortsetter.

En talsperson for det ukrainske forsvarsdepartementet sier lørdag til Reuters at byen Soledar, nær Bakhmut, og saltgruva der fortsatt er under ukrainske kontroll til tross for harde russiske angrep.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskriver våpenhvilen beordret av Russlands president Vladimir Putin, for en fiasko.

– Verden kan igjen se hvor løgnaktige uttalelsene fra Russland er, sa Zelenskyj i sin daglige videotale lørdag kveld.

Prigozhin løslater de første Wagner-fangene: – Ikke drikk for mye og ikke voldta

mest lest