Listhaug ut mot NHOs «jakt på subsidier»: – Har beveget seg til venstre i politikken

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 8. januar 2024 | 12:40

Mandag gikk NHO-sjef Ole Erik Almlid ut i VG og mente situasjonen var «desperat» og at det som trengtes var «panikk» for å nå de angivelige klimamålene. Frp-leder Sylvi Listhaug mener NHO er «aller mest opptatt av å jakte subsidier».

– Vi må gire om det norske samfunnet, som vi aldri har gjort før for å nå klimamålene. Det er ditt ansvar og det er mitt ansvar. Situasjonen er desperat. Og vi må dit: Når du er desperat og må, så får du det til, sa Almlid til VG.

Han mente man i Norge burde være «kjempedesperate fordi vi er så langt unna å nå klimamålene».

Det var NHOs eget bestillingsverk, en rapport fra Boston Consulting Group (BCG) hvor Norge sammenliknes med andre land i hvor langt man er til å nå «klimamålene» som var utgangspunkt for Almlids utspill.

Les også: NHO-sjefen om den «desperate klimakrisen»: − Vi trenger styrt panikk

NHO var bedre før, sier Listhaug i en kommentar til Aftenposten. Hun mener det har gått «helt galt av sted de siste årene».

Men Næringslivet hovedorganisasjon (NHO) tidligere var opptatt av mindre stat og styring – og lavere skatter for næringslivet, er de nå ute etter så mange subsidier som mulig. Subsidier som igjen må hentes inn fra befolkningen, og andre næringer, i form av skatt.

Dermed har NHO også beveget seg til venstre i politikken.

– Vi ser jo at de i sin kamp for å skvise ut stadig mer i subsidier har funnet sammen med LO. De driver nærmest samlet jakt på statskassen, sier Listhaug.

Hun sier Frp er prinsipielt mot at staten skal inn og subsidiere ulønnsomme virksomheter lønnsomme. NHO har glemt markedet, mener Listhaug.

– Markedet må være styrende for det bedriftene holder på med. Ellers går det galt. Vi kan ikke leve av subsidierte næringer i fremtiden, sier hun.

Listhaug mener vi kan få en situasjon der det er de bedriftene som er flinkest til å karre til seg subsidier er det som overlever.

– Dette har jo satt i gang et race i å drive med lobbyvirksomhet inn mot politikere. Det blir altså viktigere enn å utvikle nye forretningsideer, sier hun.

mest lest