Tolletaten har aldri beslaglagt mer narkotika og våpen enn i 2023

Avatar photo
Publisert 8. februar 2024 | 14:58

Tolletaten satte nye rekorder på nesten alt i 2023.

Totalt ble over 2,3 tonn kokain beslaglagt i fjor. Det er mer enn noen gang før, ifølge Kripos.

Det ble også satt rekord i beslag av marihuana og hasj. Tolletaten beslagla nærmere to tonn. Det har vært en voldsom økning i mengde beslag i post- og kurérsendinger.

– Smuglere benytter seg i økende grad av post- og kurérsendinger. Antall varer som sendes i post øker for hvert år, sier tolldirektør Øystein Børmer til VG.

Over 100 kilo av beslaglagt hasj og marihuana i fjor var post- og kurérsendinger. Det er over dobbelt så mye som i 2022.

Børmer forteller til VG at det aller meste er sendt fra USA og Canada. Cannabis er legalisert i Canada, og i flere delstater i USA.

– I post- og kurérstrømmen ser vi ofte så store mengder narkotika at vi antar det er ment for videresalg. Det kan bety at mer organiserte kriminelle nå utnytter smugling i post- og kurérsendingene. Det kan skyldes at smuglerne vurderer dette som en smuglingsform med lav risiko for å bli tatt, sier tolldirektøren til VG.

I 2023 ble det beslaglagt rundt 189.700 falske merkevarer. Det har aldri blitt tatt mer enn 69.000 varer av denne typen på ett år siden 2014. Sommeren 2023 fant de 130.000 falske par Swims-sko.

Voldsprodukter beslaglegger de også mer av. Dette kan være produkter som kniver, batonger og strømelektroåpen.

– I 2023 beslagla vi 1288 voldsprodukter. Det er tre hver dag. I all hovedsak er det kniver regulert av våpenforskriften som beslaglegges, men Tolletaten gjør også beslag av andre regulerte voldsprodukter som batonger, slåsshansker, pepperspray og lignende, sier Børmer.

mest lest