Senterparti-topper i omskjærings-krangel

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 8. mars 2023 | 15:14

Sps stortingsrepresentant Jenny Klinge og partikollega og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim er uenige om omskjæring for gutter.

På Facebook skryter Klinge av et innlegg som hun har delt om omskjæring og skriver at gutter fortjener det samme vernet som jentene.

– Veldig godt innlegg mot rituell omskjæring av smågutter. Gutter fortjener det samme vernet som jenter, skrev Klinge.

Artikkelen fortsetter.

Da reagerte partikollega og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

– Det er helt uakseptabelt og usaklig å sammenligne kjønnslemlestelse av jenter og omskjæring av gutter, slik det gjøres i dette innlegget. Det ødelegger muligheten for en faktabasert og fordomsfri debatt», kommenterer Tvinnereim under Klinges innlegg.

Klinge svarer følgende:

– Det er strengt talt mer uakseptabelt å skjære av småunger deler av kroppen deres enn å bruke feil ord om inngrepet.

Det er Aftenposten som først skrev om saken.

I 2014 ble det bestemt at norske helseforetak er pålagt å gi et tilbud om omskjæring av gutter. Men Klinge er mot dette. Hun fremmet blant annet i 2015 et forslag om forbud mot omskjæring av barn før fylte 18 år.

– Hvordan reagerer du på måten din partikollega og statsråd svarer på?

– Jeg blir dessverre ikke overrasket. Det hun etterlyser, er det vi mangler. Vi har hatt denne debatten før og hun har sagt hva hun mener. Men det er på tide at vi som politikere bryr oss mer om ungene enn hva vi kaller inngrepet, sier Jenny Klinge til Aftenposten.

I perioden 2015 til 2020 ble det gjennomført 613 rituelle omskjæringer av gutter i Norge, opplyste daværende helseminister Bent Høie i 2020.

Omskjæring for gutter betyr at hele eller deler av forhuden på penis fjernes. Dette praktises blant annet innen jødedom og islam. Kvinnelig omskjæring, oftest kalt kjønnslemlestelse, innebærer som oftest at hele eller deler av klitoris og indre kjønnslepper fjernes, ifølge Helsedirektoratet.

Vidar Kleppe mener han har «kjempestøtte i hele partiet»: – Det er putinistene som bør melde seg ut (+)

 

mest lest