Reagerer kraftig på EU-kommissærens «trusler» mot Norge: – Uhørt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. mars 2024 | 07:06

EUs energikommissær Kadri Simson sier at Norge må slutte seg til EUs fjerde energimarkedspakke og bygge flere utenlandskabler.

Det melder NRK.

EUs energikommissær mener det er et behovet for en tettere tilknytning mellom Norge og EUs energimarked.

Ifølge kanalen advarte hun om at mangelen på dette kunne få konsekvenser for Norge. Kommentarene fra energikommissæren kom under et besøk i Telemark for å undersøke norsk vannkraft nærmere.

– Det er uhørt at en EU-kommissær kommer til Norge, inspiserer våre vannkraftressurser og nærmest kommer med trusler om at Norge må bygge flere kabler og bli med i EUs energimarked, sier Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad til NRK.

Arnstad uttalte til kanalen at det ikke er planlagt å bygge flere utenlandskabler. Når det gjelder EUs ønske om flere kabler fra Norge til kontinentet, sier hun:

– Regjeringen har allerede klargjort at det ikke skal bygges flere utenlandskabler i vår periode.

På spørsmål fra NRK om flere kabler kan gjøre strømmen i Norge dyrere, svarer Arnstad:

– Ja, vi har hatt lavere priser enn kontinentet, og flere kabler vil nok føre til at vi vil ha det samme prisnivået som ellers i Europa, som hittil har vært svært høyt.

– Vi må ta vare på våre vannkraftressurser i et samlet energisystem, og vi må ha suverenitet over den kraftressursen, sier hun.

Ifølge Høyres stortingsrepresentant Nikolai Astrup har samarbeidet med EU gjennom EØS-avtalen vært til nytte for Norge i løpet av de siste 30 årene.

– Vi er et lite land med en åpen internasjonal økonomi, og vi lever av eksport. Den eksporten går til Europa. Norske bedrifter har alt å tjene på likeverdig tilgang til vårt største og nærmeste marked, sier han til NRK.

– Det innebærer at vi må akseptere like regler som EU-land på EØS-relevante områder. Det er ikke en trussel fra EU, men det er et faktum som Marit Arnstad er meget godt kjent med, legger han til.

Han får også spørsmål fra NRK om Norge bør bygge flere utenlandskabler?

– Hvis Norge skal ha flere kabler til Europa nå, så er det hybridkabler, sier Astrup til kanalen.

mest lest