Kina deler militær satellittinformasjon med Russland

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. april 2024 | 08:04

USA har informert sine allierte om at Kina øker sin teknologiske bistand til Russlands krigsinnsats mot Ukraina.

Mens de to landenes militære samarbeid styrkes, gir Kina Russland satellittinformasjon for militær bruk. Kinas bistand inkluderer også støtte til mikroelektronikk og verktøy for produksjon av stridsvogner, optikk, missilbrennstoffer og større romsamarbeid, ifølge kilder kjent med saken intervjuet av Bloomberg.

Nyheter om dette kommer en måned etter en rapport fra det London-baserte Royal United Services Institute (RUSI), som advarte om at Russland øker sitt samarbeid med Kina innen 5G- og satellitt teknologi. Geospatiell intelligens integrerer data fra et nettverk av teknologier, fra satellitter til mobile sensorer, bakkestasjoner og flybilder. Dataene brukes deretter til å produsere sanntidskart og simuleringer for å identifisere militære trusler, ifølge Det europeiske unions satellittsenter.

Satellittbilder har spilt en avgjørende rolle for begge sider i krigen i Ukraina.

I oktober 2022 erklærte Russland at kommersielle satellitter som USA brukte for å støtte Ukraina i krigen mot Russland, var «berettigede» mål for angrep.

Elon Musks Starlink, sammen med satellittene til Maxar og Planet Labs, har vist seg å være essensielle for å opprettholde internettforbindelsen for ukrainerne.

Imidlertid har Ukraina kritisert Musk for å ikke hindre Russland i å bruke Starlink i regionene som er okkupert av Russland i Ukraina.

mest lest