KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland mener Norges lave fødselstall er den største eksistensielle trusselen vi står ovenfor. Han foreslår skattefradrag for foreldre og vil kutte i klimatiltak for å finansiere tiltaket.
– Hvis fødselstallene i Norge fortsetter å synke like mye som det har gjort i min levetid, er det den største eksistensielle trusselen vi står overfor. Større enn klimaendringene. Derfor må vi handle før vi kommer dit at vi ikke klarer å snu det, sier Bjuland til Aftenposten.
En konkret løsning han ønsker seg, er en skattefradragsordning som går ut på at jo flere barn du får, jo høyere skattefradrag får du. Dag Inge Ulstein, lederen i moderpartiet KrF, tok til orde for en tilsvarende ordning i mars.
Bjuland påpeker at det allerede bevilges flere titalls milliarder over statsbudsjettet for å motarbeide klimaendringene, mens det gjøres lite for å få opp fødselstallene våre. KrFU-lederen peker ut havvindsubsidier, elbilfordeler og elektrifisering av sokkelen som klimatiltak han er villig til å kutte i.
Fruktbarhetstallet i Norge har ikke vært på bærekraftig nivå på over 50 år. I fjor ble det kun født 1,44 fødsler per kvinne. For å opprettholde en befolkning på sikt, trengs en fødselsrate på 2,1.
De fleste industrialiserte land har hatt en tilsvarende synkende trend i tiden etter andre verdenskrig. Sør-Korea sliter med nedslående 0,75 fødsler per kvinne (tall fra 2024). Spania har det laveste fødselstallet i Europa, med 1,19 barn per kvinne i 2023.
Les også: Befolkningskrisen: Norge må se til Ungarn
Man har også sett dystre tall i Ungarn. Der lå fødselstallet mellom 1,23 og 1,34 i perioden 2000 til 2011, ifølge tall fra verdensbanken. På bakgrunn av dette har landet gått inn for en svært fremoverlent familiepolitikk. På bare et par år gikk Ungarn fra å være et av OECD-landene som brukte minst penger på familiepolitikk, til å være et av de som bruker mest.
Nesten umiddelbart etter at Orban 2-regjeringen gjorde befolkningsvekst sin førsteprioritet, begynte fødselstallene å stige. Fødselstallene hoppet fra 1,23 i 2011 til 1,53 i 2016. Tallene holdt seg oppe de påfølgende årene, og lå på 1,54 i 2017 og 1,55 i 2018.
Les også: Nordmenn vil være utryddet innen 500 år
Forrige måned kunngjorde Ungarns statsminister Viktor Orbán at landet nå lanserer «verdens første familiesentrerte økonomi».
– Nå skaper vi historie ved å innføre de største skattekuttene i Europa og hele den vestlige verden, skriver statsministeren i et innlegg på X forrige måned.
Nå skal nemlig alle foreldre med to eller flere barn være helt fritatt inntektsskatt resten av livet. I tillegg sier statsministeren at alle mødre med ett barn skal slippe å betale inntektsskatt frem til de fyller 30 år.