Første rentekutt på åtte år

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. mai 2024 | 12:26

Den svenske sentralbanksjefen Erik Thedéen senker styringsrenten til 3,75 prosent.

Ifølge Dagens Næringsliv er dette de første rentekuttene i Sverige på åtte år.

Det varsles også i en pressemelding om en mulighet for ytterligere to kutt i andre halvår.

– For første gang på veldig lenge er det helt i tråd med forventningene. Riksbanken er tro mot sine egne uttalelser fra mars, der den sa at det sannsynligvis ville komme kutt i mai eller juni, gitt gunstig inflasjonsutvikling. Det ble det, sier seniorøkonom Oddmund Berg i DNB Markets til DN.

Den svenske kronen opplevde en liten svekkelse mot dollaren, euroen og den norske kronen etter beslutningen.

Svenskene kan kutte, mens vi må vente.

Seniorøkonom i DNB Markets, Oddmund Berg, mener at Sverige har muligheten til å senke renten mens Norge må vente, og han peker på tre hovedgrunner til dette.

For det første nevner han til E24 at den norske kronens svekkelse har ført til en betydelig lønnsvekst, noe som ikke er tilfellet i Sverige på grunn av lavere lønnsvekst og en toårig lønnsavtale som kom før inflasjonen økte.

For det andre påpeker han den svakere økonomiske utviklingen i Sverige, der prisveksten har roet seg jevnt og trutt det siste året og BNP gikk tilbake i første kvartal.

Til slutt nevner han at Sverige har lavere offentlige utgifter sammenlignet med Norge.

– Norsk økonomi, med full gass i petroleumssektoren og høy offentlig pengebruk, ser langt mer motstandsdyktig ut i møte med høye renter og inflasjon, sier Berg til E24.

mest lest