Etter å ha mottatt 183 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge og Enova for å satse i Norge, valgte batteriselskapet Freyr å forlate landet til fordel for USA, som fristet med enda større subsidier.
Freyr eier fremdeles et 75.000 kvadratmeter stort lagerbygg som står tomt i Mo i Rana. Det ble opprinnelig bygget for å huse batterifabrikken som skulle bli del av et industrieventyr i Norge. Bygningen har en bokført verdi på om lag 2,5 milliarder kroner, og selskapet vurderer aktivt fremtiden til bygget.
I Freyrs første kvartalsrapport for 2024 heter det at de «fortsetter å evaluere bruksområder for det vinterisolerte og sikrede Giga Arctic-bygget og området,» og at de har mottatt henvendelser angående salg av bygningen.
Blant henvendelsene er det ønsker om gjøre anlegget til et datasenter.
NRK skriver at det er stor internasjonal interesse for bygget, etter hva de erfarer.
Flere store medier, som New York Times, har de siste månedene vært i Mo i Rana for å lage saker knyttet til Freyr, noe som igjen har skapt stor interesse for bygget. Så sent som i forrige uke skal det ha vært interesserte på omvisning i bygget, ifølge statskanalen.
Det var mye optimisme da Freyr annonserte planene om en batterifabrikk i Mo i Rana for noen år siden. Det ble anslått at man trengte 1500 arbeidsplasser lokalt, knyttet til batteriproduksjon.
Les også: Sterk kritikk mot at Stormy Daniels fikk øse ut «pinlige detaljer» om Trump-affære
Da USA i fjor vedtok «Inflation Reduction Act», som inkluderte enorme subsidieordninger til fornybarindustrien, spurte Freyr om Norge ville gi de 10 milliarder kroner for å imøtekomme de amerikanske subsidiene.
Daværende næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sa nei til dette, og pekte på at Freyr allerede hadde mottatt 183 millioner kroner i offentlig støtte. Da bestemte Freyr at de heller ville satse i USA, hvor de skal bygge en fabrikk i delstaten Georgia.