Industri- og Næringspartiet (INP) er igjen det største partiet utenfor Stortinget. Konservativt faller tilbake etter én måned på topp.
Et snitt av totalt sju nasjonalt representativte meningsmålinger i april viser at INP får en samlet oppslutning på 1,0 prosent blank. Konservativt følger rett bak med 0,7 prosent.
Til tross fortsatt stagnering for INP, tar de dermed tilbake førsteplassen etter en moderat tilbakegang fra toppnoteringen til Konservativt for mars. Erik Selles parti får imidlertid en hakket forbedret oppslutning fra februarsnittet.
Tredjeplassen går til Norgesdemokratene, som opplever en moderat økning fra 0,5 til 0,7 prosent.
Samtidig viser de første målingene i mai tegn til dramatiske endringer.
Norges sikreste datagrunnlag
Tallene er hentet fra Pollofpolls.no, som kartlegger og sammenstiller resultatene fra de analysebyråene og utregner et månedlig gjennomsnitt. Hver enkelt måling er nasjonalt representativ med jevn fordeling på alder, kjønn og geografiske kvoter, og har 1000 respondenter hver.
Dette innebærer at det i alt er 7000 respondenter bak april-snittet.
Med en så stor respondentbase vil man betydelig redusere feilmarginen, som i enkeltundersøkelser ofte kan være større enn selve oppslutningen for småpartiene. Andre-kategorien er derfor notorisk vanskelig å måle nøyaktig. Et månedlig gjennomsnitt gir dermed betraktelig høyere kvalitet enn enkeltmålinger.
For å illustrere har Norgesdemokratene hatt en april-topp på 1,5 prosent oppslutning, men har også en bunnotering på 0,2 prosent. Det er ikke unikt – Konservativt har vært målt både så høyt som 1,4 og så lavt som 0,4 prosent, mens INP har variert mellom 0,6 til 1,6 prosent.
Derfor må disse partienes analyseres ved et utregnet gjennomsnitt fordelt på månedsbasis – som muliggjør nøyaktige analyser av trender og utvikling over tid.
Les også: Nå er de størst utenfor Stortinget
Partienes oppslutning for april
- INP: 1,0 % (opp fra 0,9 %)
- Konservativt: 0,7 % (ned fra 1,0 %)
- Norgesdemokratene: 0,7 % (opp fra 0,5 %)
- Pensjonistpartiet: 0,4 % (opp fra 0,2 %)
- Liberalistene: 0,2 % (uendret)
- Folkets parti: 0,2 % (opp fra 0 %)
Liberalistene er per mai 2025 nektet å stille til valg grunnet ny valglov, og Folkets Parti har gått inn i en fusjon med DNI.
Videre har ikke Poll of polls kartlagt resultatene til Partiet DNI, Generasjonspartiet, Frihet og Rettferdighet (FOR), Ensomhetspartiet, eller Alliansen – alternativ for Norge. De fire førstnevnte stiller til Stortingsvalget i år, og Alliansen for tiden er i en rettsprosess hvor de har saksøkt staten for grunnlovsbrudd relatert til den nye valgloven.
Les også: Liberalistene nekter å gi opp kampen mot staten: Valgte å ikke legge ned partiet
Konservativt faller og ND løfter seg
Det er for april-snittet helt jevnt mellom de to konservative utfordrerne blant Andre.
Konservativt, som i mars for første gang utropte seg som landets største Andre-parti, får i april 0,7 prosent i snitt. Det er en tilbakegang fra deres målte 1,0 prosent i mars, men er ikke noe svakere enn at det er deres nest beste snitt noen gang, etter å overstige en oppslutning på 0,6 prosent for februar.
Samtidig har Norgesdemokratene styrket seg fra 0,5 prosent, som de lå på både i mars og februar, opp til 0,7 prosent nå i april. De har imidlertid ligget relativt flatt siden sommeren 2023, ned fra en topp på mellom 1-2 prosent mellom august 2021 og mars 2022.

Les også: DNI-leder hard ut mot INP: – Når skal dette ta slutt?
Hvor peker pilene for mai?
Etter fire publiserte nasjonale målinger så langt i inneværende måned begynner retningen å tegne seg for de viktigste småpartiene utenfor Stortinget for mai – og tallene peker i flere ulike retninger. Selv om det fremdeles gjenstår trolig 3 målinger før månedssnittet er komplett, gir de foreløpige resultatene en antydning til hvilke bevegelser som er i gang.
INP faller kraftig i de foreløpige tallene, og står kun med 0,5 prosent. De bryter i så fall stabiliteten partiet har hatt på rundt prosenten siden slutten av 2023.
Samtidig har INP gjennomgått nok et lederbytte, og da er det ikke uvanlig at man faller på målinger. Ann Jorun Hillersøy, som tok over etter Waltherzøe (nå leder for DNI), trakk seg i mars etter en periode preget av stadig intern uro, med en konflikt som kulminerte med mistillit, eksklusjonsforsøk og åpen maktkamp – særlig knyttet til Vestland INP og sentralstyret. Hun ble erstattet av Øistein Høksnes.
Den pågående turbulensen ser nå ut til å merkes på målingene, og spørsmålet er om fallet vil vedvare gjennom måneden.
For Konservativt peker tallene på sin side oppover igjen. Etter fire målinger ligger de i snitt på 1,1 prosent, som – dersom det holder seg – vil være ny rekord for partiet. En slik utvikling kan styrke troen på at partiet har reell vekst og ikke bare tilfeldige utslag.
Norgesdemokratene er derimot på vei ytterligere nedover, skal man tro de foreløpige tallene for mai. Etter å ha fått vekst og 0,7 prosent i april, er partiet i mai så langt nede på 0,4 prosent i snitt. Det vil i så fall bli en bunnotering for partiet, dersom det ikke tar seg opp.
Oppsummert tyder de tidlige målingene i mai på at Konservativt er på offensiven, INP opplever konsekvensene av fortsatt konflikt, og nok en gang taper ND momentum. Utviklingen de neste ukene vil vise om trendene holder seg.
Les også: Drama under INPs landsmøte: – Folk sloss om å delta
Kampen for tilværelsen tilspisser seg
Etter fire måneder med målinger og et foreløpig glimt inn i mai, begynner linjene å tegne seg klarere for de små partiene utenfor Stortinget.
INP er fortsatt blant de største, men preges av vedvarende intern uro. Konservativt viser stabil vekst og kan være i ferd med å konsolidere seg som en ny hovedaktør i «Andre»-segmentet. Norgesdemokratene fortsetter å veksle mellom stagnasjon og tilbakegang.
Andre-partiene kjemper ikke bare om velgere, men om selve eksistensen i et stadig mer presset politisk landskap. Med strid, lederskifter og fragmentering som bakteppe, blir mai en test på hvem som evner å vokse – og hvem som forsvinner i støyen.
For velgere på jakt etter alternativer til de etablerte partiene, er bildet fortsatt i bevegelse – og utviklingen de neste månedene med valgkamp vil vise hvem som evner å kapitalisere på usikkerheten i et stadig mer fragmentert politisk landskap.