Oljefondet stemmer mot Musks lønnspakke

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 8. juni 2024 | 09:52

Elon Musk ønsker en lønnspakke på 46,5 milliarder dollar (omlag 500 milliarder norske kroner) for å fortsette som direktør i Tesla. Han mener det er nødvendig for å gi ham tilstrekkelig kontroll over selskapet.

Lønnspakken ble opprinnelig vedtatt av et flertall av aksjonærene, men en av dem gikk til søksmål og en dommer i Delaware fattet i januar en dom til fordel fro aksjonæren og kalte lønnspakken «excessive» (overdreven).

Musk vil derfor flytte Teslas hovedkvarter til Texas for å komme i jurisdiksjonen til en mulig mer vennligsinnet stat.

Teslas aksjonærer stemte først over Musks lønnspakke i 2018, og godkjente en plan for å gi ham ytterligere 12 prosent eierandel i selskapet over et dusin år og gjøre ham til den best betalte lederen i landet.

Tesla ble verdsatt til 560,2 milliarder dollar ved børsslutt på torsdag, og Musk kontrollerer 20,5 prosent av det, ifølge Securities and Exchange Commission. (Det tallet inkluderer aksjer som har blitt annullert av Delaware-domstolen, og som Tesla prøver å gjenopprette. Uten disse er eierandelen hans omtrent 13 prosent.)

Musk har fremmet krav til aksjonærene om at han skal kontrollere 25 prosent av selskapet for å ønske å ta satsingen på kunstig intelligense videre innenfor Tesla.

På egen plattform X har han prøvd å påvirke aksjonærene.

Nå har det norske Oljefondet tonet flagg i saken. De sier de vil stemme mot forslaget på generalforsamlingen. De stemte også mot i 2018.

«Som aksjonær i nesten 9 000 selskaper verden over har Oljefondet en interesse av at lønnspakkene til ledere ikke blir uforholdsmessig høye. Dessverre har Tesla-pakken stått modell for andre tilfeller av betydelig verdioverføring fra aksjonærer til ledelse,» skriver Carine Smith Ihenacho, som er direktør for eierskap og etterlevelse i Oljefondet i E24.

Oljefondet har som praksis å fortelle hva de stemmer, minst fem dager før en generalforsamling i selskaper der de har en andel.

Nicolai Tangen intervjuet nylig Elon Musk på en podkast.

Musk skal også etter planen være gjest på Oljefondets investeringskonferanse neste år. Da er han også invitert på middag med Tangen. Tangen skal selv lage maten selv sammen med Ferrari-toppsjef Benedetto Vigna. Det skal serveres reinsdyr, skriver E24.

mest lest