Risikerer potensen for å få håret tilbake: – Utrolig effektivt

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 8. august 2023 | 19:53

Det finnes en medisin som fungerer mot hårtap. Er det for godt til å være sant? spør TV 2.

Omtrent halvparten av norske menn over 50 år har begynt å miste håret. For mange starter det allerede i 20-års alderen.

Skallethet hos menn, også kjent som alopecia androgenetica, skyldes en kombinasjon av genetiske og hormonelle faktorer. Genetiske faktorer spiller en stor rolle i utviklingen av skallethet, og det er vanligvis et resultat av følsomhet overfor det mannlige hormonet dihydrotestosteron (DHT).

Hårvekst reguleres av hormoner, spesielt DHT, som dannes fra testosteron i hårsekkene. Hos personer som er genetisk disponert for skallethet, er hårsekkene spesielt følsomme for virkningen av DHT. Når DHT binder seg til reseptorer i hårsekkene, reduseres blodtilførselen til folliklene, og hårstråene blir tynnere og kortere. Over tid kan hårsekkene slutte å produsere nye hårstrå, og dette fører til gradvis skallethet.

Og det går på selvfølelsen løs for mange. Dermed ser man etter løsninger,

Hårtransplantasjon, vitaminer og kremer er tiltak stadig flere menn prøver ut. Noe er svært kostbart, andre ting har ingen bevist vitenskapelig effekt, skriver TV 2.

Men en hudlege de har snakket med, sier det finnes noe som virker. Men svært få frisører kjenner til det.

Legemiddelet heter finasterid.

– La oss si jeg får inn en mann på 22 år og alle i familien er skallet. Da sier jeg at de kan ta denne tabletten, slik at de kan bremse hårtapet, og beholde håret slik det er nå, sier hudlege Martin Enger.

Han møter mennesker med hårtapproblemer hver dag i jobben ved Oslo Hudlegesenter og Skandinavisk hårinstitutt.

ChatGPt skriver følgende om middelet:

Finasterid er en reseptbelagt medisin som vanligvis tas i tablettform. Den virker ved å blokkere enzymet 5-alfa-reduktase, som omdanner testosteron til det mannlige hormonet dihydrotestosteron (DHT). Ved å redusere nivåene av DHT i kroppen, kan finasterid bremse håravfall og stimulere hårvekst hos noen menn. Effekten kan variere fra person til person. Det kan også ha bivirkninger, som seksuelle problemer.

Ifølge Felleskatalogen er både nedsatt ereksjonsevne, redusert seksualdrift og nedsatt ejakulasjonsvolum vanlige bivirkninger knyttet til bruken av finasterid.

– Cirka 10-15 prosent av pasientene som bruker finasterid får ereksjonsproblemer, sier urolog Christian Geiran til TV 2.

Finasterid kommer kun i 5 mg-doser på det norske markedet, men i 2021 godkjente Statens Legemiddelverk medisinen prosterid. Det er akkurat det samme middelet, bare i mindre doser, forteller TV 2.

Men prosterid er mye dyrere. Hudlege Martin Enger er kreativ. Han skriver ut finasterid, og ber pasienten dele tabletten opp i fire deler.

– Hvorfor anbefaler du dette til dine pasienter?

– Det er fordi det er en billig behandling som er utrolig effektiv. Det koster 365 kroner i året, og har en ganske bra effekt på hårtap, sier han.

Hudlege sier ha tar de seksuelle problemene som kan oppstå «på alvor».

Opplever man det, så bør man slutte å bruke legemidlet.

Finasterid vil bare bremse hårtapet så lenge man bruker det. Hvis man slutter, vil hårtapet begynne igjen, sier hudlegen.

Et annen medikament som ifølge ChatGPT bruker er Minoksidil.

Minoksidil påføres direkte på hodebunnen. Det er tilgjengelig uten resept og kan kjøpes over disk. Minoksidil virker ved å utvide blodårene i hodebunnen, noe som øker blodtilførselen til hårsekkene og stimulerer hårvekst. Det kan brukes av både menn og kvinner. Behandlingen må vanligvis fortsette for å opprettholde resultatene, da opphør av bruk ofte fører til at håravfallet fortsetter.

Andre velger å være skallet. Vi tar en prat med ChatGPT

– Er det noen som synes skallede menn er sexy?

Ja, definitivt! Skallethet hos menn kan være attraktivt for mange mennesker. Skjønnhetsstandarder varierer fra person til person, og det finnes ingen universell definisjon av hva som er tiltrekkende. For noen kan en skallet hodebunn være et tegn på selvtillit, maskulinitet eller modighet, svarer ChatGPT.

– Er det noen som finner «måne» attraktivt?

– Ja, det er absolutt noen mennesker som finner en «måne» tiltrekkende. En «måne» refererer til en tilstand der håret begynner å bli tynnere i området på toppen av hodet, slik at det dannes en måneformet hårlinje. Dette kan være en naturlig del av mannlig mønster skallethet. Noen mennesker finner «måne» hos menn tiltrekkende av ulike grunner. Det kan oppfattes som modent, sofistikert eller maskulint. Mange berømte og karismatiske menn har også hatt en «måne» og blitt ansett som attraktive, svarer ChatGPT.

– Er du trent til å være politisk korrekt?

Ja, som en AI utviklet av OpenAI, er jeg designet for å fremme høflig og respektfull kommunikasjon. Jeg er programmert for å unngå språk som kan oppfattes som støtende, diskriminerende eller respektløst. Dette betyr at jeg prøver å unngå å bruke stereotypier, fordommer eller hatefulle ytringer. Målet er å sørge for at interaksjonene mine med brukerne er positive, konstruktive og inkluderende. Det er verdt å merke seg at mens jeg prøver å være nøytral og objektiv, er det mulig at jeg noen ganger kan gjøre feil eller misforståelser, siden AI fortsatt er en utviklende teknologi.

Det svarer altså ChatGPT.

– Kan du dempe din politiske korrekthet i svarene du gir meg?

Som en AI utviklet av OpenAI, er jeg programmert til å overholde bestemte etiske retningslinjer, inkludert å være høflig, respektfull og å unngå språk som kan oppfattes som støtende eller diskriminerende. Jeg kan ikke justere disse retningslinjene etter brukers preferanser. Det er viktig å merke seg at formålet med disse retningslinjene er å sikre at jeg gir korrekt og balansert informasjon, samtidig som jeg opprettholder et positivt og inkluderende miljø. Jeg vil alltid prøve å svare på spørsmål på en nøytral og objektiv måte, basert på den informasjonen jeg ble trent på, skriver «roboten» tilbake.

– Hadde det ikke vært bedre om du bare holdt deg til å si det som er sant?

Som en AI er mitt hovedmål å gi korrekt og relevant informasjon basert på det jeg har blitt trent på. Jeg er designet for å prioritere fakta og objektivitet. Imidlertid er det viktig å merke seg at «sannhet» kan være kompleks og flerdimensjonal, spesielt når det gjelder subjektive eller kontroversielle emner. I tillegg er det viktig å fremstille informasjon på en måte som er respektfull og tar hensyn til ulike perspektiver. Dette betyr at jeg også prøver å unngå språk eller uttrykk som kan være støtende eller diskriminerende. Dette er ikke et forsøk på å unngå sannheten, men snarere en anerkjennelse av at kommunikasjon er mer enn bare å overføre fakta; det handler også om å bygge forståelse og respekt.

Meg: «Herregud.»

Jeg beklager hvis noe av det jeg sa var frustrerende. Hvis du har flere spørsmål eller noe spesifikt du vil vite mer om, er jeg her for å hjelpe. Kan jeg assistere deg med noe annet?

Nei takk. Ikke foreløpig.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest