Tidligere Nato-sjef advarer om krig i Afrika

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. august 2023 | 08:06

Kuppmakerne i det afrikanske landet Niger har stengt luftrommet i frykt for en invasjon – mens tilhengere av kuppet vifter med russiske flagg.

Det er fare for en stor væpnet konflikt sør for Sahara, som i verste fall kan tvinge millioner på flukt og gjøre vår del av verden mer usikker, skriver dansk TV 2.

Situasjonen har oppstått etter at en militærjunta tok makten fra den demokratisk valgte presidenten i Niger 26. juli.

Kuppet medførte at en rekke naboland stiller juntaen et ultimatum:

Juntaen må  gi fra seg makten og tillate Nigers demokratisk valgte president, Mohamed Bazoum, å komme tilbake til makten hvis de ønsket å unngå militær intervensjon.

Søndag gikk fristen ut, og kuppgeneral Mohamed Toumba gjorde det klart at juntaen ikke akter å samarbeide.

Landets luftrom ble stengt og militærjuntaen forberedte seg på å forsvare seg.

Kuppmakerne har støtte fra tre land: Guinea, Mali og Burkina Faso, som har meldt uttalelser om at militærintervensjon i Niger ville utgjøre en krigserklæring mot dem. Alle de tre landene, som Niger, styres av militærjuntaer.

Artikkelen fortsetter.

De gule landene er medlemmer av ECOWAS som har gitt et ultimatum til juntaen i Niger. De mørkegrå landene støtter kuppmakerne. OpenStreetMap contributors.

Den pensjonerte Nato admiralen James Stavridis, frykter storkrig i Afrika.

– Vil dette føre til full krig i Afrika? Det har absolutt potensial til å gjøre det, og det vil være en betydelig og ødeleggende hendelse, skrev han på det sosiale mediet X.

Admiralens bekymring deles av 24 internasjonale professorer og journalister med kjennskap til Sahel-regionen sør for Sahara, som søndag publiserte en kronikk i den franske avisen Liberation.

– En ny krig i Sahel vil bare ha én vinner: jihadistbevegelsene som har utvidet sitt territorium i årevis i møte med havarerte stater, skrev de 24 utsendingene, og advarte sterkt mot militær innblanding i Niger.

USA har i dag 2 militærbaser og 1100 soldater i landet.

Søndag meldte den franske TV-kanalen France24 at kuppmakerne hadde bedt russiske leiesoldater om hjelp.

mest lest