Våpentesting har utløst alarm i regionen: Nord-Korea forsvarer rakettoppskyting

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. oktober 2022 | 07:43

Spenningen er høy på den koreanske halvøya, mens USA og de allierte reagerer på Nord-Koreas missiltester. Nord-Korea har avfyrt seks raketter de siste to ukene, inkludert en ballistisk missil som var over japansk territorium.

Kart som viser Nord-Korea Sohae ICBM missil og satellitt utskytning område. Foto: Wikimedia.

Kim Jong-un sier han er klar til å bruke landets atomvåpen i en potensiell militær konflikt med USA og Sør-Korea.

I september vedtok Nord-Korea en lov som erklærte seg som en atomvåpenstat, der Kim lovet å «aldri gi opp» atomvåpen.

– Rakettesten som Nord-Korea har utført er et regulært og planlagt selvforsvarsskritt for å forsvare landets sikkerhet og regionale fred fra direkte militære trusler fra USA som har vart i over et halvt århundre, står det i en uttalelse fra Nord-Koreas sivile luftfartsbyrå ifølge en melding fra det statlige nyhetsbyrået KCNA lørdag.

Den aggressive økning i våpentesting har utløst alarm i regionen, med USA, Sør-Korea og Japan som svarer med missiloppskytinger og felles militærøvelser denne uka. USA har også omplassert et hangarskip i farvann nær halvøya, noe som sørkoreanske myndigheter kalte «veldig uvanlig», skriver CNN.

Internasjonale ledere ser nå etter tegn på en ytterligere eskalering som en atomprøvesprengning, som vil være den første på nesten fem år.

Testingen i seg selv er ikke noe nytt. Nord-Koreas våpenutviklingsprogram har pågått i årevis.

Spenningen nådde nesten krisenivåer i 2017 da Nord-Korea avfyrte 23 missiler i løpet av året, samt de gjennomførte en atomprøvesprengning. Testene viste at landets første interkontinentale ballistiske missil (ICBM), kan nå det meste av land i verden.

Eksperter sier det er noen grunner til at Nord-Korea akselererer testingen så raskt nå.

For det første kan det ganske enkelt være riktig tidspunkt etter hendelsene de siste årene, med Kim som erklærte seier mot Covid i august, og en ny amerikansk administrasjon på plass som har fokusert på å vise de står sterkt sammen med Sør-Korea.

– De har ikke vært i stand til å teste på ganske mange år på grunn av politiske hensyn, så jeg forventer at nordkoreanske ingeniører og generaler er veldig ivrige etter å sørge for at «lekene» deres kommer til å fungere bra, sier Andrei Lankov, professor ved Kookmin-universitetet i Sør-Korea.

Jeffrey Lewis, som er våpenekspert og professor ved Middlebury Institute of International Studies, sier det også er normalt at Nord-Korea setter testingen på pause i stormfulle sommer perioden, for så gjenopptas når været bedrer seg på høsten.

Flere eksperter sier at Kim bevisst viser frem Nord-Koreas arsenal i en periode med økt global konflikt.

– De ønsker å minne verden om at de ikke bør ignoreres, at de eksisterer og deres ingeniører jobber døgnet rundt for å utvikle både atomvåpen og leveringssystemer, sa Andrei Lankov.

Kamala Harris: USA har en «sterk allianse med Nord-Korea»

mest lest