Selbekk reagerer på at Askimrussen avlyser Krystallnatt-fakkeltog: – Hæææ?

Avatar photo
Publisert 8. november 2023 | 16:58

Den lokale russen har markert «Aldri mer krystallnatt» med eget fakkeltog gjennom Mysen og Askim siden 1998.

I år velger askimrussen å droppe markeringen.

Russepresidenten begrunner avgjørelsen med at de ikke ønsker å ta noen politisk side i den pågående krigen mellom Israel og Hamas.

– I samarbeid med russestyret og ledelsen på Askim videregående skole, avlyser vi fakkeltoget for krystallnatt kommende torsdag. Dette er grunnet krigen i Israel, og vi vil ikke ta en politisk side i saken, siden vi har russ med bakgrunn fra begge sider av krigen, sier russepresident i Askim, Sofie Tennefoss, til Smaalenenes Avis, som først omtalte saken.

Voldelig jødeforfølgelse

Krystallnatten var den landsomfattende voldelige jødeforfølgelsen i Tyskland som fant sted natten mellom 9. og 10. november 1938.

7000 jødiske forretninger og boliger ødelagt. Jøder og jødisk eiendom ble spesifikt målrettet.

Under krystallnatten ble jøder og jødisk eiendom systematisk angrepet av nazister. Angrepet ble utført med Adolf Hitlers godkjennelse og ble oppildnet av Joseph Goebbels.

Unge Høyre-lederen raser

Ola Svenneby, lederen i Unge Høyre, reagere kraftig på avgjørelsen om å avlyse «Aldri mer krystallnatt»-arrangementet.

Han beskriver Krystallnatten som selve kokepunktet for starten av nazistenes systematiske jødeutryddelse.

– Dette er absurd. Jeg har ikke ord. Det er skolen selv og russen som får dette til å handle om Israel-Palestina-konflikten. Denne konflikten har ingenting med krystallnatten å gjøre. Det kan ikke være sånn at jødeforfølgelsen og jødeutryddelsen skal sees i et annet lys fordi Israel opererer på en måte man ikke liker, sier Svenneby til Nettavisen.

Les også: Norske jøder trekker seg fra Krystallnatten-markering: – Føler oss alene

– Her svikter man i alle ledd. Skolen også. Skolen har sammen med russestyret valgt å avlyse. Man relativiserer en av de viktigste hendelsene i nyere europeisk historie på grunn av en konflikt som ikke henger sammen med Krystallnatten, sier ungdomspolitikeren.

Svenneby opplever at det er en egen dobbeltstandard for jøder.

– Det er ingen andre folkeslag i verden som må stå til ansvar for hva et land gjør. Dette fakkeltoget bør være helt ukontroversielt, uavhengig av hva som skjer i verden, sier Unge Høyre-lederen.

Også Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk reagerer.

– Det er deprimerende å tenke på at disse ungdommene har gått tre år på norsk videregående skole uten å skjønne helt enkle sammenhenger, skriver han på X.

mest lest