Italia har en ny løsning på migrantstrømmene

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. november 2023 | 06:49

Ulovlige migranter plukket opp i Middelhavet av italienske skip skal midlertidig overføres til migrantsentre i Albania fra våren 2024.

Dette er resultatet av en avtale som den italienske statsministeren, Giorgia Meloni, presenterte med sin albanske kollega mandag.

– Jeg er glad for å kunne kunngjøre, sammen med den albanske statsministeren, Edi Rama, et memorandum of understanding mellom Italia og Albania om håndtering av migrasjonsstrømmer, sa Meloni mandag kveld.

Siden høyrekoalisjonen ledet av Melonis parti, brødrene til Italia, tok makten høsten 2022, har antallet migranter i Italia økt.

I år er det ifølge Reuters allerede registrert 145.000 migranter med i underkant av to måneder igjen av året.

Dette er det høyeste tallet på flere år, og dermed nærmer italienerne seg de samme tallene som under den såkalte migrantkrisen i 2015 og 2016.

Mens migrantene er i Albania, må derfor italienske myndigheter ta stilling til om de kan få asyl i Italia eller om de må sendes hjem.

EU ber Italia om mer informasjon om Albania-avtalen

EU fikk «praktisk talt null varsel» om Giorgia Melonis avtale om å sende tusenvis av migranter til Albania for asylbehandling, ifølge The Guardian.

Les også: Vil gi 89.000 kroner per flyktning

En offisiell talsperson sier til avisen at den hadde blitt «informert», men nektet å si når de hadde blitt fortalt om den kontroversielle planen den italienske statsministeren avduket mandag.

– Vi trenger å se detaljene i denne ordningen slik at vi kan snakke om disse vurderingene [og] implikasjoner, sier talsmannen.

mest lest