Økonomer mener politikerne bløffer: – De har ikke prioritert fattige

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. desember 2022 | 08:43

Flere økonomer mener regjeringen kunne bladd opp mye penger til folk med dårlig råd uten at renten hadde økt.

«Det ville vært ekstra urettferdig å bruke penger som gjør at inflasjonen øker,» sa Arbeiderpartiets Frode Jacobsen til folk med dårlig råd i Debatten i forrige uke. Også finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier han har holdt igjen pengebruken av hensyn til rente og prisvekst.

Den samme forklaringen er blitt gjentatt i vinter om på hvorfor regjeringen ikke har mer å gi enn 333 kroner ekstra i måneden til enslige minstepensjonister, eller at uføre på minste sats får 3000 kroner i en ekstra utbetaling.

Ifølge økonomer som NRK har snakket med, mener slike påstander er en bøff og i beste fall misforstått:

– Slike påstander er i beste fall misforstått, sier økonomiprofessor Magne Mogstad ved University of Chicago.

– Grunnen til at regjeringen ikke har gitt penger til fattige er at de ikke har prioritert det, sier postdoktor i økonomi, Martin Blomhoff Holm, ved Universitetet i Oslo.

Helt feil
– Det er helt feil at regjeringen ikke prioriterer de som nå sliter økonomisk. De pengene vi bruker i statsbudsjettet, bruker vi godt, sier statssekretær i Finansdepartementet, Lars Erik Bartnes (Sp), til NRK.

Bartnes viser til tiltak regjeringen har kommet med.

– De som har minst få økt bostøtte, enslige forsørgere med lav inntekt får et løft, det gis skattelette for vanlige folk og minstepensjonistene løftes. I tillegg har vi en strømstøtte som dekker mye av de økte strømkostnadene.

Holm understreker at hva staten bruker av penger påvirker økonomien i Norge og etter hvert prisene, men at man må bruke veldig mye penger for at det skal ha en merkbar effekt.

Holm får støtte av sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken, som sier han er irritert over hva politikerne forteller i debatten til nordmenn.

– For det første er effekten på inflasjon forsvinnende liten. Man er altfor rigid i dagens situasjon med høy prisvekst og stigende rente. Man er ekstremt redd for å øke inflasjonen og renten ytterligere noe. Da må man se den negative effekten det har opp mot den positive effekten for dem som sitter nederst ved bordet, sier han til NRK.

Tverrpolitisk skyld i at de fattige blir enda fattigere

mest lest