Langer ut mot «autoritære tendenser» i nytt pandemi-forslag: – Ekstremt inngripende

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. desember 2023 | 06:43

Venstres Alfred Bjørlo advarer om nye pandemi-fullmakter.

– Det er autoritære tendenser. De vil gi byråkratiet en generell fullmakt for ekstremt inngripende tiltak i folks liv, sier Venstres Alfred Bjørlo til VG.

Kommentarene fra Bjørlo kommer etter at Regjeringen og Høyre ønsker å forandre smittevernloven og gi fremtidige regjeringer mulighet til å innføre isolasjon og karantene-tiltak uten godkjenning fra Stortinget.

– Fra Venstre sin side er vi helt hoderystende til hvordan regjeringspartiene og Høyre durer på, sier Bjørlo til avisen.

Forslaget skal debatteres i Stortinget fredag, og på tirsdag skal det stemmes over.

Opposisjonen er kritisk til at regjeringen ikke venter etter en varslet gjennomgang av smittevernloven, før de endrer loven.

– Det er ett unntak: Høyre. For meg sier dette at Høyre er det gamle embetsmannspartiet i Norge, som er for mye i lommen på byråkratiet. Det er vi folkevalgte som skal bestemme dette og ta ansvaret. Vi kan ikke overlate det til helsebyråkratene, sier Bjørlo.

Bjørlo mener at flere av tiltakene under korona-pandemien gikk for langt.

– Det kom brått på og var mye usikkerhet. I ettertid tenker jeg at vi ikke burde gått så beinhardt inn på påtvungen isolasjon og karantene som vi gjorde. Vi gikk definitivt for langt i å holde barn og unge hjemme så mye som vi gjorde i lange perioder, sier han til VG.

mest lest