Strammer inn ordningene for ukrainere i Norge

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 8. desember 2023 | 08:07

Regjeringen har kommet med forslag som skal gjøre Norge mindre attraktivt for ukrainske flyktninger. Norge tar imot flere enn Danmark, Sverige og Finland til sammen.

Så langt har Norge bosatt nesten 68.000 ukrainske flyktninger. Kommunene er varslet om å ta imot og bosette 37.000 flyktninger i 2024.

Ukrainske flyktninger får 2–4 ganger høyere ytelser i Norge enn i Sverige. Sammenlignet med Danmark er den norske støtten omtrent dobbelt så stor.

Et av tiltakene det nå strammes inn på er at retten til å motta barnetrygd fra dag én etter ett års opphold i landet. Denne barnetrygden for det første året ble da utbetalt som en engangssum.

Dette tilsvarer 42 000 kroner for en familie med to barn under seks år.

– Vi har et godt velferdstilbud i Norge, også for ukrainere. Det skal vi fortsette å ha, men vi ønsker å komme ned til et mer bærekraftig nivå på antall ankomster, sier justisminister Emilie Enger Mehl til Aftenposten.

Mange kommuner i landet har uttrykt bekymring for antallet ukrainske flyktninger som ankommer og de utfordringene det medfører med å skaffe boliger, skoleplasser og helsetjenester til disse menneskene.

I tillegg vil det nå bli nødvendig for flyktninger fra Ukraina å ha en «legitim grunn» for å reise tilbake til Ukraina etter at de har fått oppholdstillatelse i Norge. For å få ytelser skal det fra nå kreve at de oppholder seg i Norge.

Det strammes også inn på bruken av dyre hoteller som midlertidig innkvartering.

– Det er fornuftige innstramminger, mener jeg. Så skal ukrainerne fortsatt ha det godt i Norge, sier justisministeren.

mest lest