Norge tar imot langt flere flyktninger enn Sverige, Finland og Danmark kombinert

Avatar photo
Publisert 28. november 2023 | 16:14

Fordelingen av ukrainske flyktninger som kommer til Skandinavia reiser spørsmål om Norge er for attraktivt sammenlignet med våre naboer.

Ferske tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser at Norge har tatt imot 50 prosent flere ukrainere de siste 13 ukene enn det Danmark, Sverige og Finland har tatt imot til sammen:

  • Danmark: 3265
  • Finland: 3226
  • Sverige: 2310
  • Noreg: 13.217

Fremskrittspartiet mener dette kan være et tegn på at Norge har for lukrative velferdsordninger som skaper en uheldig og særnorsk «dra-effekt».

– Vi kan ikke ha bedre ytelser enn nabolandene våre. Her er det åpenbart at vi må stramme mye inn, sier Erlend Wiborg, innvandringspolitisk talsperson i FrP til NRK.

Fafo-rapporten Different policies, different outcomes viser at introduksjonsstøtten er nesten ni ganger høyere i Norge enn i Sverige.

Når alt er tatt i betraktning, inkludert korrigering av forskjeller mellom ytelser i de ulike landene, er konklusjonen at ukrainske flyktninger totalt sett får 2–4 ganger høyere ytelser i Norge enn i Sverige.

Sammenlignet med Danmark er den norske støtten omtrent dobbelt så stor.

Ukrainere som kommer til Norge jobber langt mindre

Etter sommeren har antallet flyktninger fra Ukraina til Norge doblet seg, og flere kommuner sliter med å gi bosted, skole og helsehjelp til alle. Landsstyret i KS uttalte denne måneden at det er «nødvendig med en åpen og ærlig offentlig samtale» om det de karakteriserer som «store utfordringer».

En annen utfordring er at svært få ukrainske flyktninger i Norge kommer seg i arbeid:

  • I Danmark er 56 prosent av de ukrainske flyktningene i arbeid.
  • I Norge er bare 19 prosent i arbeid.
  • Sverige har ikke sammenlignbare tall, men ligger nærmere Danmark enn Norge.

Neste år vil forskjelle bli enda større.

Norge planlegger å ta imot og bosette 37.000 flyktninger i 2024. Sverige planlegger å bosette 10.000 ukrainarar. Det skjer til tross for at Sverige har nesten dobbelt så stor befolkning som Norge.

Svenskene går ut fra at 8000 vil returnere til Ukraina neste år, og dersom det skjer, blir nettobosetningen på 2000 flyktningar.

Så langt har Norge bosatt nesten 65.000 ukrainske flyktninger. Statsminister Jonas Gahr Støre sa i fjor at regjeringen forbereder seg på å håndtere «en ekstraordinær situasjon med opp mot 100.000 flyktninger».

Samtidig melder UDI at det kan komme opp mot 120.000 flyktninger.

Vil få flere i jobb

I oktober varslet regjeringen at introduksjonsprogrammet skal strammes inn for å stimulere til at flere ukrainere kommer seg raskere ut i arbeidslivet.

– Arbeidsplassen er den viktigaste og beste integreringsarenaen, seier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna til NRK.

En «hurtigarbeidende gruppe» har nå fått i oppdrag å komme opp med tiltak for øke integreringen av flyktninger i det norske arbeidsmarkedet.

mest lest