Varsler mye snø til helgen: – Det kan bli svært glatte veier

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. desember 2023 | 09:16

Det er ventet store nedbørsmengder til helgen etter en periode med kaldt vær. 

– Snøen når Agder og deler av Rogland fredag morgen, og brer seg videre nordover utover fredagen, skriver Meteorologene på X.

– Det kan bli vanskelige kjøreforhold og svært glatte veier, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF i en pressemelding.

NAF oppfordrer bilistene til å senke skuldrene og å ta det med ro. Det er meldt mye nedbør over store deler av landet til helgen.  

– Sammen med julestress er det en dårlig kombinasjon. Skal du ut å kjøre på det føret som er meldt, må du ta hensyn til at kjøreforholdene blir vanskelige, sier Svendsen. 

La brøytemannskapene gjøre jobben sin 

Slår værmeldingene til blir helgen hektisk for brøytemannskapene. Og som bilist må du forvente begrenset fremkommelighet og svært glatte veier enkelte steder.  

– Hold god avstand, sett ned farten og kjør mykt. Tilpass farten etter forholdene og ta hensyn til brøytemannskapene. Kommer det veldig mye snø bør du vurdere om du i det hele tatt trenger å legge ut på veien, sier NAF-rådgiveren, som legger til at dette ikke er føret for annet enn gode vinterdekk med godt mønster. 

Unngå snø som sklir over frontruta 

Snø som ligger på bilens karosseri kan forskyve seg og spesielt snø på biltaket kan skli ned over frontruten ved en oppbremsing. Da er du blindet, og farlige situasjoner kan oppstå. 

– Skrap rutene og børst bilen fri for snø før du kjører. Ikke glem å rengjør bilens lys. Lys er sikkerhet og det er også med lysene du kommuniserer med annen trafikk. Derfor er det viktig at både for- og baklykter er frie for snø, sier Svendsen i NAF. 

Han anbefaler også at du sjekker innstillingene på lysene, og vurdere å skru på baklysene på bilen dersom det er dårlig sikt, også i dagslys. Det gjør bilen enklere å oppdage for andre trafikanter.  

Vær forberedt på kolonnekjøring 

Skal du over fjellet og du havner i kolonnekjøring, eller om veien er stengt, må du følge anvisningene fra brøytemannskapet. Ikke kjør over en stengt fjellovergang. Kjører du deg fast kan du havne i en livstruende situasjon. 

– Husk på å ha med varme klær, mat og drikke, et teppe og en spade om du skal kjøre langt. Kjører du elbil er det en god ide å sørge for at batteriet er så fullt som mulig og det samme gjelder om du kjører en bil med forbrenningsmotor. Fyll tanken, eller lad, før du kjører over fjellet, sier Svendsen.  

mest lest