Politikerne belønnes med utenlandsturer: – Føler de fortjener en tur

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. januar 2023 | 08:30

Da fylkespolitikerne i Ap skulle på studietur, betalt av norske skattekroner, stod «besøke vingårder – Private Wine Tasting» på programmet.

Fylkespolitikerne – de fleste av dem politikere på deltid – sier selv at studieturene styrker arbeidet de gjør på fylkestinget, men flere av turene gjennomføres mot slutten av valgperioden, med deltagere som er på vei ut av politikken, skriver Nettavisen.

Det er denne praksis politisk kommentator i Stavanger Aftenblad, Trond Birkedal, reagere sterkt på. Han mener det minner mistenkelig mye om en belønning for innsatsen.

– Dette er en premiering. De føler ikke det er nok at de får godtgjøring og frikjøp. Her er det noen politikere som føler at de fortjener en tur. Gjerne til varmere strøk, sier Birkedal til Nettavisen.

Birkedal, var selv fylkespolitiker fra 1999 til 2011. Han mener det kan være relevant å bruke offentlige midler på studieturer, men da må grunnlaget for turen være solid.

– Jeg tenker generelt at en studietur har to formål: Den ene er å bli faglig oppdatert og den andre kan være at gruppen som reiser blir bedre kjent og dermed legger grunnlag for et best mulig samarbeid. Da er det åpenbart at det bør skje ved begynnelsen av perioden, sier han, og legger til:

– Når man legger turen til slutten av perioden, er det for å premiere gruppen, sier Birkedal og føyer til at dette blir særlig påfallende når man har med personer man vet ikke tar gjenvalg.

– Man tar ikke en tur på slutten av perioden for å bli en sammensveiset gjeng.

– Det er veldig beleilig at det ofte er snakk om Portugal, Spania, og så videre.

Les også: Politikere og journalister blant yrker med minst tillit: – Viktig med en ny mediepolitikk

Fylkespolitikerne synes de har gjort en såpass god jobb at de bør belønnes.

– Man synes man har gjort en såpass god jobb at man bør belønnes. Det skulle bare mangle at man får en tur. Realiteten er at de får betalt fortløpende for jobben de gjør i møter og utvalg. Det er komfortable godtgjøringer i fylkespolitikken, sier Birkedal og fortsetter:

– Spør du en hjelpepleier så tenker nok de også at de fortjener en tur hvert fjerde år, men ingen som stiller opp for dem og betaler mer enn det lille de får.

April 2016 reiste fylkesgruppen til Nordland Ap, med gruppeleder Bjørnar Skjæran i spissen,  til Venezia og omegn. Ifølge dem selv var formålet å lære om tørrfisknæringen og interregionalt samarbeid mellom regioner i ulike land.

I mai i fjor, drøye året før siste fylkestingsmøte i perioden, gikk turen til Portugal, der fylkesgruppen blant annet skulle lære om klippfisk.

Les også: Fylkespolitikere vedtok at de selv skulle få dobbel lønn

Ifølge Nettavisen, så viste reiseregningen til gruppeleder Odd Arnold Skogsholm, at deltidspolitikerne skulle besøke den kjente vinregionen Setúbal og på programmet var det oppført «Besøke vingårder – Private Wine Tasting».

Men besøket skal ha blitt avlyst av reisebyrået og erstattet med en vinsmaking på restaurant, ifølge innsyn i reiseregningene. Nordland fylkeskommune skal ha tatt regningen for vinsmakingen.

– Da vi gjennomførte turen var det mer enn ett år igjen av perioden, og de fleste som deltok er også på fylkestingslista for kommende valgperiode. Turen var altså høyst relevant for oss, sier gruppeleder Skogsholm til Nettavisen.

Skogsholm sier at turen til Portugal var relevant på grunn av eksporten til næringslivet i Nordland.

Han svare slik på kritikken til Trond Birkedal:

– Hvordan Trond Birkedal omtaler turen får stå for hans regning. Han har ikke vært i kontakt med meg, og har i så måte lite belegg for sin karakteristikk av vår tur og motiv for denne.

Millionlønninger i hundretall: Statlige Bane Nor har syv kommunikasjonssjefer

mest lest