Bønder protesterer over hele Tyskland: – Kuppfantaster og ekstremistiske grupper

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 9. januar 2024 | 09:59

Tyske bønder har startet en uke med landsomfattende protester. Traktorer er ute på veien og blokkerer trafikken i flere store byer.

Demonstrasjonene retter seg mot regjeringens kutt i subsidier.

Konvoier med traktorer og lastebiler samlet seg på veier i minusgrader i nesten alle 16 føderale delstater, mens demonstranter støtte sammen med politiet. Ledende politikere «advarte om at urolighetene kunne bli utnyttet av ekstremister,» skriver Reuters.

Protestene har tvunget kansler Olaf Scholz’ upopulære regjering til en vanskelig balansegang, og forsøker å holde lokk på urolighetene mens de holder fast ved finansiell disiplin slik den konstitusjonelle domstolen nylig påla.

«Ingen øl uten bønder», sto det på en protestbanner, mens en annen traktor hadde en plakat fra det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) der det sto «Våre bønder kommer først».

Antallet som er på veien er stort.

Visekansler Robert Habeck, hvis hjemkomst fra ferie forrige uke ble forstyrret av rasende bønder som prøvde å storme fergen han var på, advarte mandag i en videomelding om at bøndenes rett til å protestere kan bli utnyttet av ytterliggåene grupper.

Det sirkulerer samtaler om kuppm ekstremistiske grupper dannes og etnisk-nasjonalistiske symboler vises åpent, sa Habeck.

Det tyske bondeforbundet har sett seg nødt til å understreke at «høyreekstremister, kupppropagandister, konspirasjonsteoretikere samt ekstreme høyreekstreme grupper og radikale opprørere» absolutt ikke hører hjemme i landbruksdemonstrasjoner, heter det står på forbundets Instagram-profil.

Bøndene selv kaller protestene som svar på regjeringens beslutning om å avvikle en skattelettelse på landbruksdiesel når den prøver å bringe budsjettet for 2024 over målstreken samtidig som den overholder konstitusjonsdomstolens kjennelse.

«For en gård som min ville jeg tapt rundt 10 000 euro,» sa en bonde fra Bayern, Ralf Huber. «For våre virksomheter er det en katastrofe.»

AfD-partiet, som gjør stor fremgang på meningsmålingene, støtter protesten og bruker den som bevis på tyskernes misnøye med dagens lederskap.

Bare én av tre velgere ville for øyeblikket velge ett av de tre regjeringspartiene.»

Protestene setter en allerede skjør koalisjon i fare der de klimavennlige Grønne kjempe for andre budsjettprioriteringer enn det næringsvennlige FDP og sentrum-venstre sosialdemokratene mens landet sliter med en resesjon.

AfD måler for tiden til 23 %, ifølge den ukentlige INSA-målingen, komfortabelt foran Scholz’ SPD og hans to koalisjonspartnere, De Grønne og De frie demokrater.

Ministre og en innenriks etterretningssjef har advart om at høyreekstreme kan forsøke å utnytte protestene, skriver Reuters.

Ifølge Spiegel var medlemmer av flere høyreekstreme grupper, inkludert The Homeland og Third Way, på et møte i Berlin, det samme var AfD-medlemmer.

Stephan Kramer, sjef for det innenlandske etterretningsbyrået i Thüringen – en av tre østlige stater der AfD ser ut til å oppnå fremgang i valget i år – sa at høyreekstremistenes strategi var å ta kontroll med demonstrasjonene.

Tidligere har de «konstant og konsekvent prøvd å infiltrere enhver form for legitim sivil protest,» sa Kramer til handelsavisen Handelsblatt, og pekte på migranttilstrømningen i 2015 og COVID-19-pandemien som eksempler.

Politiet sa at veier og motorveier var blokkert flere steder over hele landet, inkludert flere grenseoverganger til Frankrike, noe som forårsaket trafikkork det meste av dagen.

Det meldes også at polske lastebiulsjæfører er på veiene for å støtte de tyske bøndene.

Under kan man se flere videoer fra sosiale medier om protestene.

I den danske avisen Berlingske skriver man at 2024 kan bli «vredens år» i Tyskland.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

mest lest