Roger Waters talte til FNs sikkerhetsråd: – Fortsett å klimpre på gitaren du, Waters

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. februar 2023 | 04:19

Pink Floyd-legenden Roger Waters var invitert av Russland for å tale til FNs sikkerhetsråd.

Talen var under møtet i FNs sikkerhetsråd i New York onsdag.

Russlands FN-ambassadør Vasily Nebenzia, omtaler Waters som en av de mest prominente aktivistene i antikrigsbevegelsen.

Waters har fått kraftig kritikk i det siste, etter et intervju han gjorde med tyske Berliner Zeitung, som han selv har publisert på sine egne hjemmesider, der han gir skylden til Vesten og Ukraina for at krigen brøt ut.

Han gjentar Putins argumenter for å gå til angrepskrig mot Ukraina: For å stoppe et «folkemord» på den russisktalende befolkningen i Donbas, og for å kjempe mot nazisme i Ukraina.

Den 79 år gamle medgrunnleggeren av Pink Floyd hadde blitt invitert til å tale av den russiske delegasjonen, men hevdet å representere «4 milliarder brødre og søstre», flertallet av menneskeheten, skriver The Guardian.

I intervjuet den 4. februar holdt Waters Vesten og Ukraina i stor grad ansvarlig for den russiske invasjonen. Waters holdt seg imidlertid ikke til den samme linjen i sine kommentarer til sikkerhetsrådet, og beskyldte Russland og Vesten for krigen.

– Den russiske føderasjonens invasjon av Ukraina var ulovlig. Jeg fordømmer det på det sterkeste, sier han.

– Den russiske invasjonen av Ukraina var heller ikke uprovosert, så jeg fordømmer også provokatørene på det sterkeste, la han til.

Russlands FN-ambassadør, glattet over Waters referanse til ulovligheten av invasjonen. I bemerkninger som tilsynelatende var forberedt før Waters snakket, komplimenterte diplomaten ham for «en veldig presis analyse av hendelsene».

Den ukrainske FN-ambassadøren Sergyi Kyslytsya, var den siste som talte.

– Det er ironisk, om ikke hyklersk, at herr Waters nå prøver å «hvitvaske» en annen invasjon. Så trist det er for hans tidligere fans å se at han aksepterer sin rolle som – og her må han siteres videre på engelsk – : «another brick in the wall – the wall of Russian disinformation and propaganda», sa han.

Kyslytsya referer her til Pink Floyds største hit «Another Brick in the Wall» fra albumet «The Wall» fra 1979.

– Fortsett å klimpre på gitaren du, Waters, konkluderte ambassadøren.

– Det passer deg mer enn å belære sikkerhetsrådet om hvordan de skal gjøre jobben sin. Ingen flygende griser her, vær så snill, sa Kyslytsya til slutt. Som også er en Pink Floyd referanse siden de har flyvende griser på konsertene sine, og bilde av en flyvende gris på albumcoveret til «Animals» fra 1977.

Roger Waters tvunget til å avlyse konserter: Polen kritiserer hans holdninger til Russlands krig mot Ukraina

mest lest