Fristilte representanter kan avgjøre votering på Stortinget

Avatar photo
Publisert 9. februar 2024 | 15:11

I løpet av våren er det ventet at regjeringen legger frem et forslag om å utvide grensen for selvbestemt abort fra 12 til 18 uker.

I dag er det slik at de aller fleste tar abort før uke 12, og nesten alle som søker abort mellom uke 12 og uke 18 får ja hos abortnemnda. Det nye forslaget vil altså innebære at alle kan fritt ta abort, også mellom uke 12 og 18.

Forslaget må få flertall på Stortinget. Det vil si at minst 85 av de 169 representantene må stemme for. Partiene som er for å utvide abortloven til 18 uker eller lenger, har 80 representanter i Stortinget.

Noen partier har fristilt representantene sine i enkelte avstemninger om verdispørsmål. Det kan gjelde saker som abort og bioteknologi. I denne saken er det bare fem stemmer som mangler, og det betyr at fristilte representanter kan sikre et flertall.

VG skriver at FrP-representantene Himanshu Gulati og Sivert Bjørnstad vil stemme for forslaget om å utvide abortloven.

– Jeg stemte for uke 18 da Venstre foreslo det i Stortinget i 2022, og jeg kommer til å gjøre det igjen. Jeg synes argumentene for uke 18 er bedre enn for uke 12, sier Bjørnstad til VG.

– Min logikk er at abort er et veldig krevende spørsmål. Men jeg mener når man i dag i praksis har åpnet for 18 uker, så må det være kvinnen og ikke nemnda som får bestemme, sier Gulati til avisen.

FrP-representantene Morten Wold og Terje Halleland er noe mindre sikre, men utelukker ikke overfor VG at de vil stemme for det nye forslaget.

– Jeg vet ikke hva jeg vil gjøre. Jeg er veldig skeptisk til nemndene, og måten de har blitt lagt opp på. Men jeg ser ikke vekk ifra at jeg kan være med på en utvidelse, sier Helland.

– Jeg er ikke fremmed for å gå for 18 uker. Jeg vurderer å støtte det, sier Wold til VG.

Carl I. Hagen sitter også på stortinget for FrP, men han ønsker ikke å røpe overfor VG hva han kommer til å stemme.

Partiets representant Silje Hjemdal sier til VG at hun ikke har bestemt seg ennå. Hun påpeker at det fortsatt pågår høring i saken.

mest lest