Økning i bedrageri og seksuelle overgrep

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. februar 2024 | 08:59

Svindel og seksuelle overgrep på nettet økte kraftig i Sør-Øst politidistrikt i løpet av fjoråret.

I fjor ble det rapportert 3350 tilfeller av økonomisk kriminalitet, en økning på over 30 prosent. I tillegg mottok politiet nærmere 600 tips om nettovergrep, ifølge Politimester Ole Bredrup Sæverud som la fram 2023-statistikken for Sørøst politidistrikt denne uken.

– Mange utsettes for det og volumet tyder på å være på vei opp. Da får vi kapasitetsutfordringer i politiet, sier han til Telemarksavisa.

– Dette er en kriminalitetsform vi antar vil vedvare. Kriminalitet følger også teknologisk utvikling og bruk av kunstig intelligens kan gjøre svindlere vanskelig å oppdage. I tillegg ser vi at stadig nye svindelmetoder dukker opp, blant annet gjennom at svindlere henter ut bankinformasjon via falske lenker, telefonhenvendelser, og også tilfeller av fysiske besøk. En grunnregel får være sunn skepsis. Vær varsom med å dele personlige opplysninger og unngå å dele Bank-id, sier Sæverud til avisen.

Politimesteren understreker at Sørøst politidistrikt mangler ressurser til å etterfølge alle tipsene om overgrep. Til avisen uttaler han: «Jeg er tilfreds med kvaliteten på arbeidet vårt i de mest omfattende sakene.»

mest lest