Punger ut for nye luftvernsystemer til Ukraina

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 9. februar 2024 | 17:02

Regjeringen investerer 3,45 milliarder i artilleri for fremtidig donasjon til Ukraina, melder Regjeringen.

– Norge skal støtte Ukraina så lenge det er nødvendig. Samtidig skal vi bygge opp vår egen forsvarsevne ytterligere, uttaler statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Det er planlagt å anskaffe ti utskytningsenheter samt fire ildledelsessentraler fra Kongsberg Defence and Aerospace (KDA).

Investeringen kommer i tillegg til det allerede donerte utstyret til Ukraina.

Den totale summen som regjeringen nå vil bruke på luftvern er dermed på 15,95 milliarder kroner. Overkanten 12 av disse går til vårt eget forsvar.

Donasjonssummen på 3,45 milliarder kroner til Ukraina utgjør rundt 1200 kroner per sysselsatte nordmann.

Les også: Russland: Ukrainas nye russiskfødte hærsjef er en «forræder»

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (SP) understreker viktigheten av å kjøpe luftvern til eget, norske forsvar så raskt som mulig.

– Bestillingen vil gi Norge nye moderne missiler til dagens luftvern i tillegg til at alt luftvern Norge har donert til Ukraina bli erstattet. Nå foreslår regjeringa å bestille ytterlegere ti utskytingsenheter og fire ildledningssentraler. Økningen er for å erstatta både nåværende og framtidig donasjon av NASAMS luftvern til Ukraina, heter det i pressemeldingen.

Bestillingen er planlagt levert i 2026.

– Sammen med våre allierte gjør vi det vi kan for å bidra hvor behovene er størst. Luftvern har vært og er fortsatt svært etterspurt. Ukrainas forsvarskamp er også en kamp for vår felles trygghet, demokratiske rettigheter og verdier, forklarer Støre.

mest lest