Nortura har valgt å avlive over 700 griser etter at de viste tegn på det som omtales som «kliniske tegn på vitamin D-forgiftning», melder NTB.
Grisene skal ikke ha utgjort noen helserisiko, men har likevel blitt drept.
Samtidig bekrefter selskapet at kjøtt fra griser som har fått det samme fôret, allerede har gått inn i matkjeden.
Ifølge Norturas pressesjef, John Trygve Tollefsen, skyldes hendelsen at fôr med for høyt innhold av D-vitamin har blitt brukt i svinebesetninger. Han understreker at syke dyr aldri går til matproduksjon, og kjøttet fra avlivete griser blir destruert.
Siri Martinsen, leder av dyrevernsorganisajonen NOAH, mener saken godt illustrerer hvor sårbare dyrene i landbruket er.
– Produksjonsfeil kan føre til sykdom og lidelse hos et stort antall dyr. Fokus i offentligheten har vært på faren ved dyreproduktene, men slike hendelser bør få konsekvenser ut i fra at de også fører til lidelse for dyr, sier Martinsen til iNyheter, og følger opp med:
– Det er nok ikke så mange som er klar over at dyr i matindustrien fôres med en rekke tilskudd, og det er et tankekors at intensiv produksjon gjør flere tilskudd uunngåelig. For eksempel overlever ikke grisunger i industrien uten jerntilskudd.
Les også: Studie: D-vitamin kan motvirke utviklingen av kreft
Søndag sendte Nortura en rapport til Mattilsynet for å dokumentere omfanget av feilen.
Det er foreløpig uklart hvilke konsekvenser dette kan få for næringen, men Nortura fastholder at kjøtt som har nådd markedet, ikke utgjør noen helserisiko for forbrukerne.