Erna spår ny storkrig

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. mars 2023 | 02:25

I en ny bok kommer Erna Solberg med en dyster spådom.

Tidligere statsminister Erna Solberg er sikker i sin analyse av situasjonen i og rundt Kina i sin nye bok som kom ut onsdag: Veien videre – Politikk for nye utfordringer.

Her peker Erna på risikoen for en storkrig i Asia, ifølge Dagbladet.

«En slik krig kan også påvirke resten av verden, og i enda større grad enn Russlands angrep på Ukraina», skriver Solberg i boka.

Solberg, har viet et kapittel til å beskrive den tilspissede tonen mellom Kina og Taiwan. Kinas ordbruk overfor Taiwan blir stadig skarpere, mener Solberg.

Hun peker med bekymring på at Kinas økonomi er rundt ti ganger større enn Russlands. Om Kina-eksport forhindres, kan det få følger for forsyningene av viktige varer også til Norge, advarer Høyre-lederen.

«Forstyrrelsene i forsyningslinjene fra Kina under og etter pandemien var en liten forsmak på hva som kan skje. Selv ble jeg sittende uten dør til mitt nye IKEA-skap i månedsvis, for døren ble produsert i Kina», skriver hun.

I boka diskuterer Solberg hvilke utfordringer Norge står overfor de neste tiåra. Hun er klar på at faren for storkrig i Øst-Asia er én av dem:

«At mer av våre felles ressurser må settes av til forsvar og sikkerhet, er ganske klart» skriver hun.

36,9 prosent mot 15,5 for Ap: Nå er Høyre større enn hele venstresiden tilsammen

mest lest