Polititopp i Oslo er bekymret: Tilfeller av vold er rekordhøye

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. april 2024 | 09:15

Forsøk på drap, trusler, vold, ran med kniv og skytevåpen – Oslo-politiet har aldri tidligere mottatt så mange voldsanmeldelser.

Det melder NRK.

Nylige tall fra Oslo-politiet viser at det ble anmeldt rundt 8.000 tilfeller av vold i Oslo, Asker og Bærum i fjor. Dette er en økning på 430 tilfeller sammenlignet med året før.

Grete Lien Metlid, leder for etterforskning og etterretning i Oslo politidistrikt, forteller til NRK at «vi er bekymret» over de rekordhøye tallene.

Den mest markante økningen i fjor var knyttet til trusler. Oslo-politiet mottok nesten 1800 slike anmeldelser – en økning på 13 prosent sammenlignet med året før.

– Omfanget kan ha blitt påvirket av at vi kommuniserer mer digitalt. Og at det også her fremsettes trusler, sier Metlid til NRK.

I fjor var det 50 tilfeller av drapsforsøk i Oslo, Asker og Bærum. Dette er en økning på 21 sammenlignet med året før, noe som også bekymrer polititoppen.

– Antallet drapsforsøk lå høyt gjennom hele året, og det økte betydelig fra året før, men også de foregående årene, sier hun.

Metlid forklarer at en del av årsaken er personkonflikter eller konflikter innad i ungdoms- eller kriminelle miljøer.

– Vi er bekymret for unge som bruker kniv. Hvor man kanskje har lav terskel for bruk av vold, og ting kan eskalere og vi får alvorlige saker, sier hun.

Det har også vært en betydelig økning i antall vold- og ranstilfeller der våpen har vært involvert.

I gjennomsnitt ble det i fjor anmeldt 13 ran hver måned der kniver eller andre typer stikkvåpen ble brukt, noe som representerer det høyeste antallet de siste fem årene.

mest lest