VG lukter blod: Forsvarssjefen og kona på defensiven etter skattespørsmål

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 9. juni 2023 | 15:44

Dette ser ikke bra ut for kona til forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Eller for ham.

Linn Therece Johansen Kristoffersen hevder å ha bodd i en leilighet med ektemannens bror. Men bodde hun egentlig på den ett soveroms leiligheten i Oslo på 53 kvadratmeter eller bodde hun med sin ektemann i kommandantboligen på Akershus. Svaret på det avgjør om hun har «snytt» staten for en skatt på 605.000 kroner etter et boligsalg.

Man må ha bodd i leiligheten i 12 av de siste 24 mnd for å unngå skatt på gevinst.

VG starter saken slik:

«I mai 2020 ble det offentlig kjent at Eirik Kristoffersen skulle bli forsvarssjef. Kristoffersen flyttet ved tiltredelsen inn i den påkostede kommandantboligen på Akershus festning. Fem dager før nyheten sprakk, inngikk forsvarssjefens forlovede, oberstløytnant Linn Therece Johansen Kristoffersen, en avtale med forsvarssjefens eneste bror: For 10.000 kroner i måneden skulle Frode Kristoffersen leie et rom i hennes leilighet i Oslo som pendlerbolig.»

Men Eirik Kristoffersen sa samtidig i flere intervjuer sommeren 2020 at han var samboer med forloveden.

  • Den 26. august lager NRK et portrettintervju med forsvarssjefen på Akershus festning. Der omtales de to som samboere, og morgenrutinene deres beskrives.
  • Den 16. august skriver Fremover, lokalavisen fra forsvarssjefens hjemsted Narvik, at Johansen er samboer med Linn Therece.

Nå snur forsvarssjefen, skriver VG.

– Bruken av begrepet «samboer» har vært upresis, det ville vært mer riktig å si «forlovede», skriver forsvarssjef Eirik Kristoffersen i en e-post til VG.

VG har trolig jobbet med saken en stund. Man kan bare spekulere i hvor tipset har kommet fra. Kristoffersen-brødrene har sine fiender internt i Forsvaret.

Der har sladderen gått.

Forsvarssjefens bror, Frode Kristoffersen, hadde en toppstilling i Etterretningstjenesten da leieavtalen ble inngått. Han hadde rett på pendlerbolig mens han jobbet i Oslo. For den betalte han 10.000 kroner i måneden, tilsammen 160.000 kroner for 16 måneder. Den regningen tok Forsvaret.

«De to svigersøsknene bodde ni måneder sammen i den 53 kvadratmeter store leiligheten, opplyser Linn Therece Johansen Kristoffersen til VG.»

VG har også med en planlegning over leiligheten.

At det dreier seg om bortforklaringer fra de involverte, kommer nokså tydelig frem i VGs artikkel:

– Leiligheten har bare ett soverom. Hvordan løste dere det praktisk å bo der samtidig?

– Begge var mye borte. Frode Kristoffersen dro hjem til Elverum så ofte han kunne. Når begge var i leiligheten samtidig ble stuen brukt til overnatting, skriver Linn Therece Johansen Kristoffersen.

Leietager Frode Kristoffersen, som i dag er nestkommanderende i Forsvarets spesialstyrker, sier til VG at ordningen «fungerte fint».

– Jeg reiste hjem til Elverum så ofte jeg kunne, gjerne flere ganger i uken, skriver Kristoffersen.

Hvor forsvarssjefens forlovede bodde, har betydning for skatteseddelen hennes, kommenterer VG:

«Da hun solgte leiligheten og avsluttet leiekontrakten med svigerbroren høsten 2021, fikk hun en gevinst på 2,75 millioner kroner. Den skattet hun ikke av.»

Begrunnelsen for det, er at hun har bodd i leiligheten samtidig som hun leide ut et rom til svigerbroren.

Forsvarsjefen og kona benekter at de har diskutert skattespørsmåll seg imellom.

Kjenner vi VG rette, er dette neppe siste oppslag om dette. Og folk vil tenke sitt. Hvorfor skulle forloveden til Forsvarsjefen dele en liten leilighet med hans bror når hun kunne bo i herskapelig med sin egen forlovede i samme by?

Denne VG-saken er nok ikke over med det første.

mest lest