Frp fnyser av regjeringens strømstøtte: – «tidenes skatteøkning»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. september 2022 | 05:12

Frp mener dagens kraftpriser er en gigantisk skatteøkning.

Kraftnæringen fikk inn 107 milliarder kroner mer for strøm første halvår i år enn første halvår i fjor, ifølge tall Frp har hentet inn fra SSB om omsetningen i kraftnæringen, skriver Aftenposten.

Norske strømkunder betalte 214 milliarder kr for strøm første halvår 2022, før strømstøtten slår inn. For første halvår 2021 – som også var et dyrere strømår enn normalt – er summen 107 milliarder. Det betyr at kraftnæringen har fått inn nøyaktig dobbelt så mye for strømmen fra norske husholdninger, bedrifter og kommuner første halvår 2022 som første halvår i fjor.

De ekstra strømutgiftene første halvår utgjør mer enn dobbelt så mye som regjeringens strømstøtte er beregnet til å koste i hele 2022, som er 41 milliarder kroner.

Les også: Staten håver inn milliarder på strømkrisen: − Går på bekostning av vanlige folk

Skatteøkning
– Tallene viser hvilken enorm inndragning i kjøpekraft og lønnsomhet for bedrifter som strømpriskrisen medfører, sier Frps Marius Arion Nilsen til Aftenposten.

– Tallene viser at overføringen av verdier fra private og næringslivet til staten og det offentlige, ved de offentlig eide krattselskapene, er helt ekstrem. Og denne strømstøtten Vedum og de skryter av, er bare en brøkdel av det som tas inn, sier Nilsen.

Nilsen omtaler tallene som «tidenes skatteøkning». Frp mener staten bør dekke 100 prosent av regningen over 50 øre per kilowattime.

Føler seg sviktet av regjeringen: – Dette er et rop om hjelp

mest lest