Zelenskyj erkjenner at krigen er i ferd med å stoppe opp

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. september 2023 | 07:58

Ukraina finner det vanskeligere å sikre våpenforsyninger til slagmarken.

Det sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på en konferanse i Kyiv fredag.

– Krigen roer seg. Det er sant, vi erkjenner dette. Alle prosesser blir vanskeligere og tregere: fra sanksjoner til våpenforsyning, sier han.

Ifølge presidenten vil Ukrainas tre måneder gamle motoffensiv vinne raskere terreng i sør og øst dersom ukrainske styrker får kraftigere våpen.

Videre advarer Zelenskyj også om at Russland forbereder seg på å bruke blackouts og «kjernefysisk utpressing» som et våpen for å skape frykt hos sine fiender.

Presidenten mener Ukrainas allierte har lettet på sanksjonene mot Russland.

– På dette tidspunktet ser vi en for lang pause fra våre partnere når det gjelder sanksjoner, sa han i sin nattlige videotale.

– Og veldig aktive russiske forsøk på å unndra seg sanksjoner.

– Verdens sanksjonsoffensiv må gjenopptas, sier han.

«Dette stoppet ikke Hitler»

Ukrainas tidligere forsvarsminister Oleksii Reznikov, advarer mot å blidgjøre Putin.

I kronikken som ble publisert i The Guardian fredag, roste Reznikov den 41 år gamle nye forsvarsministeren og sa at han er en «kompetent og profesjonell person som er i stand til å fortsette initiativene vi har lansert».

– Sammen vil dere akselerere øyeblikket for Ukrainas seier, sa Reznikov.

Men Reznikov advarte mot å blidgjøre Vladimir Putin, og trakk paralleller til historiske feil.

Han påpekte at nylige forslag om at Ukraina skulle gi opp land for fred, minnet ham om hvordan Adolf Hitler lurte allierte med lignende krav i 1938 og hevder at Putin bruker lignende taktikk.

– Vi vet fra historien at dette ikke stoppet Hitler, sa han.

– Putins handlinger følger et lignende mønster.

Mens han var ansvarlig, var det korrupsjonspåstander i forsvarsdepartementet. Men Reznikov sier han er stolt av sine 671 dager på jobben.

– For meg står det for en periode hvor det har skjedd mer med Ukraina enn mange land har gått gjennom på et århundre, sier han.

USA kan inkludere ATACMS-missiler i ny militær hjelpepakke til Ukraina

ATACMS taktiske ballistiske missiler kan inngå i en ny amerikansk militær hjelpepakke til Ukraina, saken er for tiden til vurdering i den amerikanske administrasjonen, melder TV-kanalen ABC, som siterer kilder.

– De kommer, sa en amerikansk tjenestemann til ABC, og la til at Washingtons planer for denne typen våpen imidlertid kan endres. En annen offisiell representant for den amerikanske administrasjonen la til at spørsmålet om ATACMS-leveransene nå er «på bordet», og at missilene kunne inkluderes i den neste amerikanske militærhjelpepakken.

FBI: Russisk etterretning utgjør stor trussel mot USA

Direktør for US Federal Bureau of Investigation (FBI), Christopher Wray, sa at russiske etterretningstjenester opprettholder en tilstedeværelse i USA og utgjør en alvorlig trussel.

– Den russiske tradisjonelle kontraspionasjetrusselen fortsetter å være stor, sier sjefen til avisen Hill. «Det russiske etterretningsfotavtrykket – og med det mener jeg russiske etterretningsoffiserer – er fortsatt altfor stort i USA,» påpekte Wray.

– Og det er noe vi hele tiden støter på og prøver å blokkere og forhindre og forstyrre på alle måter vi kan, la FBI-direktøren til. Ifølge ham har USA gjort «veldig positive, betydelige fremskritt» i denne retningen de siste årene.

mest lest