− Norge gjør ikke nok for å hjelpe nordmenn i Israel

Avatar photo
Publisert 9. oktober 2023 | 15:33

Toni Katrine Ashuri og Inger Tove Espeseth sitter fast i Tel Aviv. Utenriksdepartementet (UD) sier det ikke er mye de kan gjøre.

De to kvinnene dro på ferie til Israel i september, og skulle etter planen hjem til Norge 15. oktober. Den planen er kastet, og de jobber nå med å finne en annen løsning.

Kvinnene har vært i kontakt med UD, men har ikke fått noen klare svar på hva de må gjøre. Til VG sier de at de føler seg forlatt av sine egne.

– Norge ber oss bare om å finne alternativer selv. Det er kun et flyselskap som ikke kansellerer reiser, og vi har booket en reise med de tirsdag. Om flyet går er derimot usikkert, sier Ashuri til VG.

I Jerusalem sitter Veronica Mjatveit og Charlotte Nærland med familie. De sliter også med å komme seg hjem til Norge. De har bestilt et fly som går til Tyrkia tirsdag, men om flyet går er usikkert. De har også bestilt bussbillett til Jordan, men de er usikre på om det er trygt.

Mjatveit og Nærland opplever også UD som lite hjelpsomme.

– Vi får bare beskjed om å fikse reisen hjem selv. Vi vil bare komme oss ut. Alle blir mer og mer redde for hver time som går. Det er kjempeskummelt, sier Nærland til VG.

UD har oppfordret nordmenn i Israel om å holde seg i nærheten av et bomberom.

Les også: Israelsk militær har innkalt 100 000 reservesoldater

Til VG sier UD at de kan gjøre svært lite for de norske borgerne i Israel.

– Det er noen kommersielle flyginger ut fra Israel, men det er begrensede plasser og hyppige kanselleringer. Reisende oppfordres til å ta kontakt med sitt reisebyrå og forsikringsbyrå, og til å følge råd fra lokale myndigheter. Norske myndigheter har svært begrensede muligheter til å bistå norske borgere i Israel.

Mandag ble ungarske sivile evakuert fra Israel av det ungarske flyvåpenet.

Ifølge Ungarns utenriksminister, Peter Szijjarto, var evakueringen samordnet mellom ungarsk UD og det ungarske forsvaret.

Også Polen skal ha klart å hente statsborgere hjem mandag.

mest lest