KrF og FrP vil kutte i bistanden til Palestina

Avatar photo
Publisert 9. oktober 2023 | 22:59

Sveriges statsminister Ulf Kristersson sier han vil se på muligheten for å kutte i bistanden til Palestina, ifølge svenske Expressen.

Her hjemme mener KrF og FrP at Norge bør gjøre det samme.

Partileder Sylvi Listhaug (FrP) sier de alltid har vært skeptiske til bistanden Norge har gitt til de palestinske områdene.

– Vi frykter at bistanden har bidratt til å styrke de elementene i det palestinske samfunnet som ønsker å utslette Israel og som ikke ønsker en fredelig løsning. Vi mener at denne hendelsen bør få regjeringen til å revurdere både pengestrømmene som hvert eneste år går til de palestinske områdene og dialog-linjen overfor Hamas, sier hun til ABC Nyheter.

– Fremskrittspartiet har hele tiden vært tydelige på at bistanden til de palestinske myndighetene må opphøre. Dette gjelder blant annet palestinske skolebøker, som vi lenge har visst har radikalisert og økt hatet mot israelere i den palestinske befolkningen, legger hun til.

Utenrikspolitisk talsperson og nestleder i KrF, Dag Inge Ulstein, mener at Norge bør fryse deler av bistanden.

– KrF synes regjeringen bør fryse den delen av bistanden som går til kapasitetsbygging for palestinske selvstyremyndigheter frem til de fordømmer de forferdelige terrorhandlingene begått av Hamas, sier han til ABC Nyheter.

Samtidig påpeker han at de humanitære behovene vil være enorme den kommende tiden og at Norge har en humanitær plikt til å hjelpe sivile i nød.

– I tillegg er det andre prosjekt som det ikke er mulig eller riktig å stoppe umiddelbart, slik som helseprosjekt som gir kreftbehandling av personer fra Gaza, sier Ulstein.

Les også: Vil kaste palestinerne ut av FN og ha full stans i norsk bistand

Nestlederen sier det også er god grunn til å stille kritiske spørsmål til resultatene ved de enorme midlene som har gått til Palestina.

– Dette er ikke noe nytt fra oss. Vi har tidligere bedt om at bistanden blir fryst til det kan sikres at det ikke går til terrorlønn. Vi holdt også tilbake bistand til Palestina i regjering som følge av gjennomgang av palestinsk skolemateriell, legger han til.

Venstre-leder Guri Melby er uenig med KrF og FrP.

– Den sivile befolkningen på Gazastripen lever under ekstremt vanskelig forhold både akkurat nå og i dagene som kommer. Behovet for humanitær bistand til Gaza er stort, og kommer til å øke, sier hun til ABC Nyheter.

Leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide (H), forventer at regjeringen gjennomgår all norsk bistand til Palestina.

– Det er særlig viktig å forsikre seg om at Norge ikke foretar utbetalinger til aktører som støtter Hamas’ terrorhandlinger. Vi må samtidig stille opp med akutt nødhjelp gjennom internasjonale humanitære organisasjoner til de mange sivile som nå blir rammet, på begge sider av konflikten, sier Søreide til ABC Nyheter.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener det er for tidlig å ta stilling til spørsmålet om kutt i bistanden.

– Midt oppe i en krigssituasjon med store menneskelige tap og lidelser, er det for tidlig å si noe om dette. Mye av den norske støtten er humanitær støtte, dette vil det være stort behov for framover, sier hun til ABC Nyheter.

Partiet Rødt har lenge vært tydelige i sin støtte til Palestina, og mener Norge bør stanse våpenhandel med Israel.

Utenrikspolitisk talsperson, Bjørnar Moxnes, påpeker at bistanden de vil gi ikke skal gå til Hamas.

– Den går til palestinske fagforeninger, kvinnebevegelse og menneskerettighetsforkjempere, og den forvaltes av norske myndigheter, av FN-programmer og av internasjonale bistandsorganisasjoner. Å kutte ut krisehjelp til voldsutsatte kvinner i Palestina, på grunn av krigsforbrytelser utført av Hamas og Islamsk hellig krig, ville vært litt underlig, sier han til ABC Nyheter.

Utenrikspolitisk talsperson for SV, Ingrid Fiskaa, mener støtte til det palestinske folket er viktigere enn noen gang.

– Det var allereie ei humanitær krise på Gaza etter årevis med blokade, og no varslar Israel at dei vil stenga all tilførsel av straum, mat, vatn og drivstoff for to millionar menneske samtidig som dei bombar området. Palestinarane må vita at dei ikkje er totalt overlatne til seg sjølv i ein brutal krig. Det vil berre styrka ekstreme krefter, sier hun til ABC Nyheter.

mest lest