Støre nekter å kalle Hamas en terrororganisasjon

Avatar photo
Publisert 9. oktober 2023 | 17:40

Norge gjør som Iran, Kina og Russland ved å unnlate å stemple Hamas som en terrorgruppe.

Andre Vestlige land som USA, Canada, EU-landene, Israel, Japan og Australia bruker betegnelsen terrororganisasjon om Hamas. Men det vil ikke statsminister Jonas Gahr Støre gjøre.

– Jeg tror det holder i dag å kalle dette for en organisasjon som nå er ansvarlig for å ha utført terrorhandlinger, sier Støre til NRK.

– Så du mener de ikke er en terrororganisasjon? spør NRK tilbake.

– De er en organisasjon som utfører terror. Det endrer ikke vår listeføring. Her er holdningen klar: Hamas er ansvarlig for terrorhandlinger og brudd på krigsregler, svarer statsministeren vår.

Noen land, som Storbritannia, sier at bare den militære delen av Hamas er en terrororganisasjon, og vil ikke stemple Hamas i sin helhet som en terrorgruppe.

I går sa partileder for Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug, at hun reagerer på at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) ikke brukte ordet terror om angrepet mot Israel lørdag. Hun sa også at statsminister Jonas Gahr Støre burde komme på banen og fordømme angrepet som et terrorangrep.

– Jeg håper statsministeren er tydelig på at det er et terrorangrep, slik Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er, sa Listhaug til TV 2.

Støre har nå stemplet angrepet i seg selv som terror, men vil samtidig ikke stemple Hamas som en terrorgruppe.

mest lest