Antirasistisk Senter: – Rasisme kan ikke være rettet mot hvite

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 9. november 2023 | 14:33

På sosiale medier raser en debatt etter at (den fargede) influenseren Fetisha Williams har påpekt andres «hvite» hudfarge.

Men det er greit at svarte gjør mot hvite, mener Antirasistisk Senter.

– Din hvite, dyrebare, overlegne tispe. Jeg er så glad jeg forhåndsdømte deg, sa Fetisha Williams (30) på TikTok i en reaksjonsvideo på influenser-kollega Linnea Løtvedts (23) uttalelse om at hun visste for lite til å ta stillingen i konflikten mellom Hamas og Israel.

Videoen ble fjernet, men ikke før flere rakk å se den.

Her er videoen til Løtvedt, som Williams reagerte på.

@linnealotvedt Kommer ikke til å dele en story fordi andre sier jeg skal det. Om du faktisk vil bidra hjelp heller gjennom en organisasjon i stedefor å poste på story ❤️#konflikt #ansvar #ikkeminplikt ♬ original sound – Linnealotvedt

En som reagerte på Williams var TikToker Sebastian Brevik (24).

Han hadde også tatt kopi av Williams video.

@barisbrevik3 Foregått i altfor lang tid #fyp #foryou ♬ original sound – Barisbrevik3

– Jeg opplever det som mitt ansvar å stå opp mot urett, og denne videoen publisert av Fetisha er rett og slett noe av det verste jeg har sett, sa han til God kveld Norge.

Han har selv har blitt utestengt fra TikTok flere ganger grunnet at han hevdet at det kun finnes to kjønn.

– Da er det rimelig provoserende å se at en av Norges største influensere sjikanerer enkeltindividers utseende, samt opptrer rasistisk uten at dette får noen som helst konsekvenser, sa han.

Saken er fortsatt ikke lagt død en uke senere.

Embret Haldammen (25) har mange følgere på TikTok, Instagram og Snapchat. Han er selv farget og har nå tatt et oppgjør med Williams, skriver TV 2.

«La oss starte med det faktum at du poengterer at hun er hvit?», sier Embret Haldammen i sin TikTok video om Williams.

«Se for dere at noen poengterte at denne personen var svart bare på grunn av sin mening. Den personen hadde blitt kansellert,» sier Haldammen.

@embret.jr #stitch med @Sebastian Welo #foryou #kansellertpod ♬ original sound – Embret.jr

– Å kommentere på noen sitt utseende og hudfarge har aldri og kommer aldri til å høre hjemme i en diskusjon. Dette lærte vi på skolen, sier Haldammen til TV 2 God Kveld Norge.

Han sier han ikke liker utviklingen.

– Vi har utallige ganger sett eksempler på at personer av hudfargen hvit, har blitt kansellert for å ordlegge seg feil mot mørkhudede.

– De har da blitt trakassert, og stemplet som rasist. Men nå som rollene er reversert, da skal man liksom godta det? Rasisme går begge veier, understreker han.

Feil, sier Antirasistisk Senter

Antirasistisk Senter (ARS) får flerforlige millioner over statsbudsjettet hvert år. Organisasjonen ledes nå av Hatem Ben Mansour.

– Når jeg leser kritikken blir det veldig tydelig for meg at de ikke forstår rasisme når de påstår det går «begge veier». De ser da bort fra at det i rasisme ligger en maktubalanse, både historisk og nåtid, sier han til God kveld Norge.

Han mener kritikerne av Williams ikke har forstått begrepet «strukturell rasisme» og privilegier. Hvite er majoritet og derfor i en overlegen og «nornal» posisjon. De kan derved ikke diskrimineres.

– Å være hvit har aldri vært en utsatt gruppe i denne sammenheng. Rasisme kan ikke være rettet mot hvite, nettopp på grunn av denne maktubalansen som fortsatt eksisterer, hvor «hvite» majoritetspersoner står i en privilegert stilling.

Han mener det er Williams som utsettes for rasisme.

– At en rekke mannlige influensere i flokk vrir på begrepet rasisme for å bruke det mot en svart dame er i seg selv et sterkt bilde på strukturell rasisme, hevder han.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

 

mest lest