NTNU-rektor ber egne forskere om unnskyldning: — Jeg har reflektert

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 9. desember 2023 | 14:39

En direktør i Norsk industri fikk lese gjennom NTNU-rektor Anne Borgs innlegg før den gikk til DN. I den tok hun avstand fra egne forskeres kritikk av en rapport om kjernekraft som Norsk Industri hadde bestilt.

NTNU-forskerne Jonas Nøland og Martin Nødland Hjelmeland omtalte i et intervju rapporten som et bestillingsverk, og som «partsinnlegg og påvirkning kjøpt og betalt av Fornybar Norge. 

 «Jeg ser frem til at dere går ut og kommenterer dette, ellers må vi etterlyse ledelsen,» skrev Knut E. Sunde, direktør bransje- og industripolitisk avdeling i Norsk Industri.

Han var en av oppdragsgiverne bak Rystad-rapporten.

Sunde vil at Borg skal ta til offentlig motmæle mot sine egne forskere. Han tilbød henne innspill.

Borg svarer at «akademisk ytringsfrihet og forståelsen av denne er en del av utfordringen …»

Hun skriver likevel et innlegg i DN.

«NTNU-forskeres utsagn om Rystad Energy og kjernekraft har en retorikk og en diskusjonsform jeg ikke kan stå inne for som rektor ved NTNU, skriver hun i ingressen til innlegget.

Hun skriver videre at hennes egne ansatte kommer med «karakteristikker som jeg som rektor vil ta sterkt avstand fra.»

Universitetsavisa har fått ulevert korrespondansen mellom Borge og Sunde.

— Manglende forståelse

«Manglende dømmekraft og dårlig rolleforståelse fra NTNUs rektor,» er dommen fra professor Magne Mogstad.

— Leserinnlegget vitner om en manglende forståelse for både hva et universitet er og hva frie forskere er, uttalte juristen Anine Kierulf.

Nå har NTNU-rektoren fått kalde føtter.

— Jeg har reflektert og ser at debatten som kom i etterkant av innlegget mitt er helt berettiget. Jeg ville understreke behovet for et godt debattklima, men i stedet ble det oppfattet som at jeg prøvde å begrense ytringsfriheten. Jeg beklager at jeg kritiserte forskernes ordbruk. De er i sin fulle rett til å si hva de mener, sier rektor Borg Khrono.

Hun vil også unnskylde. Og vil møte Nøland og Hjelmeland.

— Jeg har invitert dem til en prat og det har de takket ja til. Jeg ser fram til en god prat med dem og de skal selvfølgelig få en unnskyldning fra meg. 

Rektoren benekter likevel å ha følt seg presset.

— Det var Norsk Industri som tok kontakt med meg. De reagerte på ordbruken til forskerne, og det har jeg forståelse for. Jeg ville klargjøre at ordbruken og intervjuet i Dagens Næringsliv sto for forskernes regning. Når det gjelder NHO var det jeg som tok kontakt med Anniken Haugli, sier hun til Khrono.

— Direktør Sunde i Norsk Industri fikk lese gjennom innlegget ditt før publisering. Hvorfor lot du ham gjøre det?

— Jeg ville informere ham om hva jeg tok med i innlegget før det sto på trykk. Jeg vil presisere at dette ikke var fordi jeg følte meg presset. Det var mitt initiativ for å understreke ansvaret for debattklimaet. Det handlet om form, ikke om å ytre seg. Jeg ville oppfordre til en god og faglig debatt. 

Hun benekter at hun følte seg presset.

— Nei, jeg opplevde det ikke som et press. 

Men styret ved NTNU har ikke tenkt til å la saken ligge.

Ansattrepresentant Aksel Tjora i NTNUs styre opplyser at han har tatt initiativ til en innkalling til et ekstraordinært styremøte. Ansattrepresentantene Ingrid Bouwer Utne og Bjørn Skallerud er med på initiativet. 

— Vi har i innkallinga bedt styreleder om å gjøre det offentlig at en innkalling er sendt siden saken er av offentlig interesse, skriver Tjora i en e-post til Khrono. 

Styreleder Remi Eriksen bekrefter.

— Det kalles inn til ekstraordinært styremøte ved NTNU så snart vi har funnet et tidspunkt hvor styret kan samles for å gjennomgå saken, sier han. 

mest lest