Borten Moe beskylder sin egen regjering for å sende kraft «rett i dass»: Aasland avviser kraftsløseri

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. januar 2023 | 10:44

Statsråd Ola Borten Moe (Sp) beskylder sin egen regjerings hydrogensatsing for å sende kraft «rett i dass». Energiminister Terje Aasland (Ap), mener han misforstår.

Mange ble overrasket da Borten Moe før helgen serverte en kraftig kritikk på Facebook mot hydrogenplaner hans egen regjering har kjempet fram.

Kritikken kom etter at næringsminister Jan Christian Vestre og energi- og energiminister Terje Lien Aasland var til stede under lanseringen av et hydrogensamarbeid mellom Statkraft og Nel.

– Om Statkraft sammen med NEL lykkes med å etablere 2 GW elektrolyse av hydrogen i Norge tilsvarer det en energimengde på ca. 17,5 TWh, eller om lag 12–13 prosent av all kraftproduksjon i Norge. Med 75 prosent energitap er det 14 TWh, eller 10 prosent av all norsk kraftproduksjon rett i dass. Det er etter mitt skjønn lysår unna å være forsvarlig eller fornuftig, skrev Borten Moe.

Men Olje- og energiministeren er ikke enig.

– Når det installeres vindkraft rundt omkring i Norge eller i Europa, så trenger vi å lagre den når vi ikke trenger å bruke den direkte. Da er hydrogen en glimrende løsning for det, sier Aasland til NTB.

Han viser til det er stor interesse for dette fra vår viktigste handelspartner Tyskland og at Norge har 100 års erfaring med hydrogenproduksjon.

Kommunikasjonsansvarlig i Statkraft, Geir Fuglset, har tidligere sagt til Teknisk Ukeblad at målet om 2 GW elektrolysekapasitet ikke bare dreier seg om Norge, men også inkluderer planer de har i en rekke andre land i Europa, som Storbritannia, Sverige og Tyskland.

– Så tallet blir litt annerledes enn det Moe sier. Dette skal også skje i et scenario med langt mer fornybar produksjon enn i dag. Det vil utvikles parallelt, har Fuglset sagt.

Partiveteran og stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp), har også kritisert regjeringens energipolitikk de siste dagene. De vil ha mer handling for å få ned strømprisene.

– Folk forventer at regjeringen kommer med nye løsninger på strømpriskrisen. Så er det de får et nytt utvalg. Det er rett og slett for dårlig, sa Lundteigen til VG.

Sto i kø for å kritisere partiledelsen: – Regjeringen er som Titanic

mest lest