Sto i kø for å kritisere partiledelsen: – Regjeringen er som Titanic

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. januar 2023 | 03:27

Sp-folk sto i kø på Senterpartiets vinterkonferanse på Kongsberg, for å kritisere egen partiledelses manglende handlekraft mot strømpris-krisen.

Tidligere partisekretær Steinar Ness peker på strømprisen som hovedårsak til at Sp sine elendige målinger.

Senterpartiet får 4,5 prosent på den siste målingen fra Norfakta for Nationen. Ikke siden 2015 har Senterpartiet blitt målt så lavt på avisens målinger.

Nestleder og utviklingsstatsråd Anne Beathe Tvinnereim og møteleder Per Olaf Lundteigen ville ha ærlige tilbakemeldinger fra grasrota, skriver VG.

– Elefanten i rommet er strømpriskrisen. Hva var årsaken til at elefanten slapp inn i rommet? Det var den katastrofale beslutningen om å knytte oss til det europeiske strømmarkedet. Hele poenget med å knytte oss til – var lik strømpris over hele landet. Det ble jo ikke slik. Vi får ikke det til med mindre vi reforhandler avtalen, sa Sp-veteran Knut Klev, som er gruppeleder i kommunestyret i Flesberg i Numedal.

Sp-ordfører i Hemsedal, Pål Rørby, krevde også handlekraft.

– Vi kan ikke sitte og avvente situasjoner. Vi må vise handlekraft i stedet for å sitte på gjerdet. Det er for lite og for sent altfor ofte, kritiserte Rørby.

Svein Olav Tovsrud fra Sigdal Sp, en av flere som mener strømprisen var selve elefanten i rommet og medisinen som trengs er å si opp EØS-avtalen.

– Denne regjeringen er som Titanic. Vi går ubønnhørlig mot vår ublide skjebne. Skipperen skjønner det ikke. Førstestyrmannen tør ikke opponere. Derfor må vi protestere veldig tydelig slik som Per Olaf (Lundteigen) og Magnus (Weggesrud) gjør i VG, sa Tovsrud.

Les også: Ny smell for SP: Dårligste resultat siden 2015

Sp-veteran Steinar Ness, mener det er tafatt av regjeringen og nedsette en kommisjon og et utvalg for å utrede tiltak mot strømpriskrisen.

– Jeg synes det er tafatt når regjeringen etter å ha styrt landet i 15 måneder der strømprisen er en av de desidert største sakene – finner ut at de skal ha utvalg som skal se på dette, sier Ness.

– Dette kan gjøres mye raskere og mer effektivt enn gjennom offentlige utredninger. Jeg sier ikke at det finnes en rask og enkel løsning. Men det betyr jo ikke at en sak ikke kan løses, la han til.

Ness tror ikke Sp vil komme opp mot de nivå som de hadde under valgene i 2019 og 2021 om regjeringen ikke får på plass et annet prisregime for kraft.

Sp-nestleder og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, sa det er viktig at deltakerne på konferansen fikk «blåst ut og var dønn ærlige.»

– Hvis det var enkle og raske løsninger på eksportregimet på strøm, hadde vi levert på det for lenge siden. Vi har inngått kompromiss om EØS-avtalen i Hurdalerklæringen. Men det er et handlingsrom der. Vi jobber for å identifisere det handlingsrommet, sa Sp-nestlederen.

Gryende opprør i Sp mot egen regjering: – Krever handling. Ikke flere utredninger

mest lest