Ny smell for SP: Dårligste resultat siden 2015

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 7. januar 2023 | 15:22

I Norfakta sin siste meningsmåling for Nationen og Klassekampen får Senterpartiet skvære 4,5 prosent i oppslutning. Partiet er ikke målt lavere på Nationens målinger på mer enn 7 år.

Hadde den kritiske målingen vært et valgresultat, ville partiet så vidt havnet over sperregrensen, og ville fått bare åtte mandater. I dag sitter SP med 28 representanter i Stortinget etter et brakvalg på 13,5 prosent, der de ble landets 3. største og økte oppslutning med 3,2 prosent fra forrige stortingsvalg.

De siste tallene viser et spesielt dårlig resultat for regjeringsparten. På den andre målingen gjennomført så langt i januar, får de 5,9 prosent.

Dersom ikke Vedum får snudd trenden, vil det gå mot en historisk omveltning av velgerstøtte.

Gjennomsnittet for alle individuelle målinger i desember ligger på bare 5,4 prosent, viser oversikten til nettstedet Pollofpolls. Desembers oppslutning er bare 0,2 prosentpoeng høyere enn det verste de har sett av snitt på målinger siden juli 2015.

Partiet ble også målt utenfor sperregrensen i slutten av november i fjor.

Les også: Ny sjokk-måling: Sp under sperregrensen

Bare to år tilbake solet de seg derimot i glansen av et gjennomsnitt på over 20 prosent.

Om dagens månedlige snitt av målinger hadde vært et faktisk valgresultat, vil SP oppleve et tilbakeslag ned tilsvarende kriseresultatet i 2013 der de fikk bare 5,5 prosent. Dette var året før Slagvold Vedum ble valgt som leder av partiet.

Før 2013 må vi tilbake til 2001 for å se samme nivå, der SP fikk 5,6 prosent.

Strømprisene har skylden for dårlige målinger, mener SP-ordførere.

Til NTB sier SP-ordførere at tallene ikke er gode nok, og mener at regjeringen nå får straff for de høye strømprisene. Vinje-ordfører Jon Rikard Kleven mener det er kommunikasjonen som er for dårlig.

– Da koronaen traff oss i mars 2020, ga den måten det ble kommunisert på en stor trygghet. Solberg-regjeringen var dyktige på kommunikasjon, selv om det er en mer sammensatt situasjon nå, sier Sp-ordføreren.

Tidligere har det blitt åpnet for regjerings-exit.

– Vi har ikke levert det vi lovet i energipolitikken. Det overskygger alt annet, for det har så dramatiske konsekvenser for folk, svarte fungerende ordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp) tidligere i fjor til VG på spørsmål om hva som skal til for at Sp vil revurdere sin regjeringsdeltagelse.

Vedum virker derimot ikke å være bekymret.

– Jeg tror på det vi driver med, slår han fast overfor NTB.

– Vi mener de grepene vi gjør, er de som vil få oss tryggest og raskest gjennom denne tøffe tiden. Det viktigste av alt er at vi må prisene ned. Så får vi heller tåle litt kritikk i øyeblikket, sa Vedum.

SETTER DU PRIS PÅ DENNE ARTIKKELEN? INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 ELLER BANK 1506.80.92768

Gryende opprør i Sp mot egen regjering: – Krever handling. Ikke flere utredninger

 

 

mest lest