Egeland tror den «harde kjerne» blant Taliban er på gli: – Mange Taliban-ledere jeg har møtt er nervøse

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. januar 2023 | 00:53

Jan Egeland i Flyktninghjelpen er i samtaler med Taliban. Han har møtt sentrale Taliban-ministre i hovedstaden Kabul. 

Ifølge NRK skal det være en dyp splittelse innad i Taliban om kvinner skal få jobbe og ta utdanning. Rett før nyttår kom det et dekret fra øverste åndelige leder, Haibatullah Akhundzada, der kvinner fikk forbud mot å jobbe for internasjonale hjelpeorganisasjoner, og ta høyere utdanning.

Talibans åndelige leder ønsker at kvinner skal holde seg hjemme.

Men nå bekrefter Egeland, som er i Afghanistan til NRK at Taliban trolig vil oppheve forbudene.

– Jeg har fått signaler om at det er et nytt dekret på vei. Det vil gjøre det mulig å bruke kvinnelige ansatte i henhold til tradisjonelle afghanske verdier, og kanskje fremgang på utdannelsesfronten, sier Egeland på telefon fra Afghanistan.

Egeland har møtt sentrale Taliban-ministre i hovedstaden Kabul og senere denne uken skal han møte religiøse og politiske ledere som jobber tett på den åndelige lederen.

– Mitt budskap til Taliban-ledelsen har vært glassklart. Vi respekterer alle de tradisjonelle afghanske verdiene. De må også respektere våre verdier, og en av de fundamentale verdiene er likestilling mellom kjønnene, sier Egeland.

Les også: Taliban håver inn massive mengder kontanter for «humanitær hjelp»

Det har vært mange internasjonale protester mot Talibanlederne, men Egeland mener de begynner nå å bli nervøse.

– Mange Taliban-ledere jeg har møtt er nervøse for at vi har lagt ned arbeidet. Jeg tror ikke de hadde regnet med det. De ber oss fortsette med bare mannlige ansatte, inntil de får en ny tillatelse for kvinner. Det har vi avvist. Vi kan ikke gi oss, sier han.

Flyktninghjelpen er en av flere hjelpeorganisasjoner som har innstilt sitt arbeid i Afghanistan i protest mot jobbforbudet for kvinner. De har et budsjett i Afghanistan på 350 millioner kroner i året.

– Vi hverken kan, eller vil drive hjelpearbeid med bare mannlige ansatte. Dermed er hjelpeinnsatsen for 700.000 afghaneren, i en fryktelige humanitær krise, innstilt inntil vi får Taliban til å snu på dette vedtaket, sier Egeland.

Egeland mener det internasjonale samfunnet ikke må forhandle bort kravet om likestilling i samtaler med Taliban.

– Hvis vi fortsetter med bare mannlige ansatte vil vi ødelegge for oss selv som en prinsipiell, global arbeidsgiver som setter likestilling i høysetet.

– Vi er skuffet over Taliban

mest lest