Gigantregning på over en halv million for felling av én ulv: – Fullstendig absurd

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 10. januar 2025 | 15:43

Det krevde rundt 62 personer fordelt på 250 dagsverk, 3 måneders jakt og 772 212 skattekroner, for å skyte kun én ulv.

Ulvejakten Buskerud har vist seg å bli en kostbar affære, framgår det av en oversikt fra Statsforvalteren, melder Laagendalsposten, som først skrev om saken.

Jakten startet i juli etter at både ulv og skadde sauer ble observert i området. Fellingstillatelse for én ulv ble gitt 1. juli.

Det tok imidlertid nesten tre måneder før en ulvetispe ble felt i Flesberg den 20. september.

Høye utgifter for Buskeruds kommuner

Totalt var det ni kommuner i Buskerud som rapporterte om utgifter til skadefelling av rovvilt i fjor. Av disse var Nore og Uvdal den kommunen med høyest kostnad, som alene brukte over 232 000 kroner. Kongsberg fulgte etter med drøyt 120 000 kroner i utgifter, mens Flesberg og Rollag rapporterte om kostnader på rundt 60 000 kroner hver, rapporterer Laagendalsposten.

Numedal er et dalføre i Buskerud fylke, som inkluderer en rekke tettsteder, blant annet Kongsberg, Nore, Uvdal, Flesberg og Rollag.

De totale kostnadene i hele Buskerud beløp seg til 713 030 kroner. Statsforvalteren, gjennom skattebetaleren, dekker disse kostnadene i sin helhet.

Samtidig var felletillatelsen på kun én ulv.

– Hvis det stemmer at alt dette dreier seg om ett enkelt dyr så er støtteordningene ekstremt generøse, sier Sløseriombudsmannen Are Søberg til iNyheter.

Les også: Slik kan vi kutte 100 milliarder av offentlig pengebruk

Kostbare faktorer

Til sammen var 62 personer delaktige i arbeidet med skadefelling i Buskerud, viser en oversikt fra Statsforvalteren som iNyheter har fått innsikt i.

Den høyest lønnede jegeren av de 14 i Nore og Uvdal mottok over 41 000 kroner i lønn og kjøregodtgjørelse etter 58 timer jakt fordelt på fem dager. Et lignende beløp ble utbetalt til den mest lønnede deltakeren av de 14 i Kongsberg, forklarer Laagendalsposten.

Utgiftene omfattet blant annet lønn, kilometergodtgjørelse, bompenger, arbeidsgiveravgift og feriepenger. Dette illustrerer hvordan skadefelling av rovvilt kan bli en betydelig økonomisk belastning, med penger som refunderes fra statlige midler finansiert av skattepenger.

Les også: EU foreslår å svekke ulvens beskyttelsesstatus

Dyrevernsorganisasjonen NOAH kritiserer pengebruken i ulvejakta

Siri Martinsen fra dyrevernsorganisasjonen NOAH kritiserer den høye pengebruken til ulvejakta i Norge. Hun beskriver det som «fullstendig absurd» at skattebetalernes penger går til private jegere for å felle kritisk truede dyr.

– NOAH har lenge påpekt at pengebruken i rovviltforvaltningen en hensiktsløs, da det sprøytes store summer inn i jakt på truede dyr, mens regjeringen bruker svært lite penger på informasjonstiltak for å fremme forståelse for rovdyrenes viktige økologiske funksjon og fremme sameksistens, uttaler Martinsen til iNyheter.

Videre påpeker hun at Bernkonvensjonen, for første gang, har åpnet sak mot Norge fordi landets ulveforvaltning bryter med konvensjonens retningslinjer.

– Det setter denne pengebruken i et ekstra problematisk lys, og politikerne bør stoppe denne galskapen, avslutter hun.

Saken ble oppdatert 31.01.25, 17:40.

mest lest