En grådig lommetyv

Publisert 10. februar 2023 | 18:56

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Vår tids største problem er kanskje inflasjon. Det nest største problemet er at folk ikke skjønner hvorledes inflasjon oppstår. At det er myndighetene som skaper inflasjon via pengesystemet.

Inflasjon er et gigantisk skjult konfiskasjon prosjekt styrt av myndighetene. Et gigantisk røveri som folket forstår fint lite av. Inflasjon er tidenes mest effektive lommetyv.

I 2009 ble Madoff dømt til 150 års fengsel for å ha stjålet USD 18 milliarder fra sine klienter. Nylig ble Sam Bankmann – Fried (FTX) arrestert anklaget for å ha stjålet milliarder av USD fra sine klienter. «Ærlige» kriminelle handlinger.

I Libanon konfiskerte myndighetene tilsvarende USD 1 000 milliarder fra innskudds kunder og devaluerte med 90%. Folket, som stolte på myndighetene, ble frarøvet sine sparemidler ved et pennestrøk. Uansvarlig finans- og pengepolitikk var årsaken. I Libanon legger selvfølgelig politikerne skylden på alle andre.

Men ovennevnte eksempler er barnemat mot det som foregår på inflasjon fronten i disse dager. Keynes sa for over 100 år siden at inflasjon er skjult konfiskasjon men at folket ikke skjønner noe av denne mekanismen. Og det gjelder den dag i dag.

I Norge har vi ørkesløse diskusjoner om matvarepriser og butikkenes marginer. Elefanten i rommet, pengepolitikken, er det ingen som ser. Det norske høye prisnivået er forårsaket av overforbruk i offentlig sektor og høyt privat forbruk basert på billig kreditt. Og så lenge diskusjonen ikke fanger opp inflasjonens rette far kommer vi ikke videre. Statens skjulte konfiskasjon får fortsette.

Man må spørre seg selv om hvorfor priser siden 1970 tallet er stabile denominert i gull. Hvorfor har gull beholdt kjøpekraften og ikke norske kroner? Forklaringen er den at etterhvert som ny valuta trykkes og inflateres så faller kjøpekraft pr enhet.  Og hvem kontrollerer «seddelpressen»? Jo det er myndighetene som ifølge dem selv er uten skyld i den inflasjonen vi ser.

I stedet for å bruke energien på å anklage butikkeiere burde medias blikk rettes mot Norges Bank som er inflasjonens fødested.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Lurås #6 med Hans Eirik Olav – Pengetrykking, Bobler, Bank, Federal Reserve, Gull, Bitcoin

mest lest