Russland har satt i gang drone- og missilangrep: – En «maksimal eskalering»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. februar 2023 | 06:05

Russland har satt i gang et drone- og missilangrep mot mål sør og øst i Ukraina, ifølge tjenestemenn og lokale innbyggere som rapporterte å ha hørt høye eksplosjoner.

Angrepene kommer samtidig som Luhansk-guvernør sier Russland har satt i gang en storoffensiv i Øst-Ukraina.

Sirener fra luftangrep lød i store deler av landet sent torsdag kveld. Serhiy Lysak, militæradministrator i Dnipropetrovsk-regionen, sa at Shahed-droner ble observert.

Telegramkanalen Dnipro Info rapporterte den karakteristiske «mopedlignende» lyden av iranske droner som svevde på himmelen. Minst en drone ble skutt ned, heter det, ifølge The Guardian.

Vitalii Kim, guvernøren i Mykolaiv oblast, sa at droner ble oppdaget på vei mot regionhovedstaden, som gjentatte ganger har blitt beskutt siden Russlands invasjon for nesten et år siden.

I de tidlige morgentimene fredag satte russiske styrker i gang en rekke angrep som slo ut strømforsyningen til deler av Kharkiv i nordøst.

Det var ytterligere rapporter om droner i Zaporizhzhia oblast der kampene foregår over en stor frontlinje mellom russiske og ukrainske styrker. Ukrainsk luftforsvar ble sagt å fungere.

I det østlige Donbas sa lokalbefolkningen i de ukrainskkontrollerte byene Kramatorsk og Sloviansk at de kunne høre eksplosjoner. Begge bysentrene ligger i nærheten av Bakhmut, der kampene har rast i månedsvis. Russiske tropper har forsøkt å omringe byen som en forberedelse til et angrep på Kramatorsk, et sentralt ukrainsk militærknutepunkt.

Det var ytterligere ubekreftede rapporter om 30-40 Shahed-droner lansert fra okkuperte Mariupol og på vei mot ukrainsk-kontrollert territorium. Angrepet kom timer etter president Volodymyr Zelenskyjs turer til London, Paris og Brussel og hans tale til Europaparlamentet torsdag, og møte med EU-ledere.

Les også: Stoltenberg er bekymret for situasjonen i Ukraina: – Det er en skjebnetid

Russland lanserte en stor offensiv i Øst-Ukraina og prøver å bryte gjennom forsvar nær byen Kreminna, ifølge guvernøren for Luhansk-regionen.

Serhiy Haidai fortalte ukrainsk TV at russiske tropper hadde gått til angrep og prøvde å rykke vestover over et vinterlandskap med snø og skog.

– Det har vært en «maksimal eskalering» og en stor økning i skyting , sa han.

– Disse angrepene er praktisk talt en daglig forekomst. Vi ser små grupper [av russiske soldater] som prøver å rykke frem, noen ganger med støtte fra tunge panservogner – infanterikjøretøyer og stridsvogner – og noen ganger ikke. Det er kontinuerlig avfyring, la han til.

Han hevdet at offensiven ikke hadde fungert.

– Så langt har de ikke hatt noen suksess. Våre forsvarere har klart å holde dem helt tilbake, sier han.

Vestlige regjeringer mener Russland planlegger et stort angrep på Ukraina, muligens så tidlig som neste uke før 24. februar-årsdagen for lanseringen av den fullskala invasjonen. Hovedmålet antas å være å erobre Donbas-regionen, inkludert Luhansk, som Ukraina delvis kontrollerer.

Tidspunktet for ethvert angrep i ukjent. Ukrainske regjeringskilder sier at et scenario vil inkludere ballistiske missilangrep på store byer, inkludert Kyiv.

Russisk offensiv har begynt i Luhansk

mest lest