Trond Giske valgt til nestleder i Trondheim Ap

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 10. februar 2024 | 17:43

Trondheim Arbeiderparti avholdt lørdag sitt omstridte årsmøte. Helgen har vært prydet av drama der Trond Giske nok en gang har vært en sentral aktør.

Tidligere på dagen ble det kunngjort at nestleder i Trondheim Ap, Jørn Arve Flått, trekker seg fra vervet. Dette skjedde som følge av at det fredag ble fremmet mistillitsforslag mot lederen i Trondheim AP, Gunn Elin Høgli.

Konflikten oppstod som følge av at Trondheim AP hadde ansatt AUF-eren Emilie Græsli i valgkamporganisasjonen. Græsli har vært kritisk mot Trond Giske – spesielt i lys av MeToo-saken og skandalene rundt den gamle AP-traveren.

Både leder og nestleder rettet fredag kraftige anklager mot Trond Giske i media. Det ble hevdet at den populære Nidaros-lederen, Trond Giske, i en telefonsamtale i mai i fjor hadde uttalt at hun skulle avsettes på et ekstraordinært årsmøte.

På profetisk vis ser dette nå ut til å ha skjedd.

Giske har avvist at han har provosert uro, og har nektet å ha oppfordret til å sparke lokallagslederen.

– Det er rett og slett ikke sant. Det er ingen som har truet henne med noe som helst. Men, akkurat i en sånn situasjon, får vi ha litt takhøyde for at det kommer noen harde ord, sier Giske til Nidaros.

Les også: Åpner for comeback i rikspolitikken

Lørdag annonserte valgkomiteen at Pål Sture Nilsen blir innstilt som den nye lederen for Trondheim Ap. Giske var selv innstilt som styremedlem, melder VG.

Giske ble imidlertid heller valgt som nestleder.

Det melder NTB lørdag ettermiddag.

Til tross for at valgkomiteen – som har som hensikt å finne den ideelle sammensetningen i et gitt styre – besluttet Giske som mest egne for styremedlem, gikk den valgkomité-foreslåtte nestlederen Marit Selfjord selv på talerstolen med et benkeforslag på å bytte plassen sin med Giske.

Den avsatte lederen for Trondheim AP har etter årsmøtet uttalt skarp kritikk til valgkomiteens arbeid og prosesser, og mener deres fremgangsmåte bryter med etablerte organisasjonsprinsipper.

Den tidligere nestlederen, Jørn Arve Flått, mener AP sentralt bør involvere seg med en vurdering av prosessen og eventuelt rydde opp i situasjonen.

Situasjonen ligner på en tilsvarende hendelse fra i fjor, der den den gang foretrukne lederkandidaten Jørn Arve Flått ble vraket like før årsmøtet. Det ble heller Gunn Elin Høgli som tok vervet, etter hun den gang hadde innflytelsesrike Nidaros Sosialdemokratisk forum i ryggen.

Siste dagers hendelser har ført til sterk kritikk av Trond Giske, der det rettes spørsmål til makten og innflytelsen den tidligere sentrale AP-mannen har i den interne politikken til regionen. Før helga var fire av heltidspolitikerne på rådhuset åpne om utfordringen.

Nidaros sosialdemokratiske forum har i skrivende stund nærmere 4500 medlemmer.

mest lest